The causes and consequences of terrorism in the 21st century: the Iraqı case
21. yüzyılda terörizmin nedenleri ve sonuçları: Irak örneği
  1. Tez No: 544799
  2. Yazar: AMER ADİ L HADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Irak, Terörizmle Küresel Savaş, Terrorism, Iraq, Global War on Terrorism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, bugün dünyamızda, özellikle de Irak'ta terörizmin başlıca sebep ve sonuçlarına genel bir bakış getiriyor. Bu tezin temel hipotezi terörizmin Irak'ta çok fazla etki yaratan bir olgu olduğudur. 21. yüzyıldaki küresel terörizm, Irak için en büyük ulusal ve uluslararası problemlerden biri haline geldi. Bu tez, terörizmin dönüşümünü ve onun nasıl geliştiğini gösteren başlıca etkileri özetlemektedir. Terörizm, terörist grupların siyasi hedeflerinde belirli bir düzeye kadar geri tepebilir ve ayrıca hedef kitle tarafından bölgesel ve politik imtiyazlar yapma isteğini azaltır. Terörün etkililiğinin kanıtı bir şekilde seyrektir. Terörizmin doğası, iddia ettiği kurbanların sayısına dayanarak günlük yaşamımızda açıkça ortaya konmaktadır.“Terörizm”terimi, 1789 Fransız Devrimi sırasında, yeni bölge tarafından yetkilerini pekiştirmek ve tüm rakipleri korkutmak için başladı. Rejim üyelerinin çoğu, eski monarşinin eşit derecede güçlü vatanseverleriydi. Bu terim tamamen farklı bir çağrışımdaydı ve haklı ve yozlaşmış olarak algılanan eski düzene karşı adalet ve demokrasiyi sürdürme amacı ile ilişkiliydi. On yıldır süren terörizm her zaman zayıfın baskıcı ve güçlü olanı aşmak için kullanabileceği bir yöntem olmuştur. Bu tezin araştırmacısı, ABD ve İngiltere tarafından Terörle Savaş ilan edildikten sonra, başta Irak olmak üzere dünya çapında hızla artan bu terörün ana nedenlerini tespit etmeye çalışıyor. Buna ek olarak, bu tez, bölgede yaşanan zorluklara Irak ve uluslararası toplum politika yapıcılarının nasıl tepki verdiğini de özetliyor. Terörizm, açık toplumların güvenliği için büyük bir tehdit oluşturuyor ve modern ekonomilere ve sivillere ciddi zarar veriyor. Irak'ın karşılaştığı sorunlar, daha geniş“teröre karşı savaş”için önemli sonuçlar doğurabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis outlines main causes and consequences of terrorism in the world and specifically in Iraq. The hypothesis of the thesis is that terrorism is the phenomenon that created a lot of impacts in Iraq. Global terrorism in the 21st century has become one of the biggest domestic and international challenges for Iraq. It summarizes transformation of terrorism and the impacts that mark how it is evolved. Terrorism can backfire to a certain level in the political aims of terrorist factions and also reduce the willingness to make territorial and political concessions by targeted population. The evidence of terrorism effectiveness is somehow sparse. The nature of terrorism is being manifested clearly in our everyday life based on the number of victims it claims. The term“terrorism”stated since during the French Revolution in 1789, by the new region to consolidate its powers and intimidate all opponents. Most of the members of the regime were equally strong patriots of the old monarchy. The term was totally of a different connotation and was associated with the purpose of maintaining justice and democracy against the old order which was perceived to be tyrannical and corrupt. Terrorism for decades has always been a method in which the weak could use to overcome the oppressive and powerful. The researcher of this thesis is trying to identify the main causes of this terrorism that has increase so rapidly around world, especially Iraq after a War on Terror was declared by US and UK. Additionally, this thesis outlines how Iraq and international community policy-makers have responded to the challenges in the region. Terrorism poses a significant threat to the security in open societies and it inflicts grave harm upon modern economies and civilians. Problems in Iraq can bring tremendous consequences for the broader“war on terror”.