Türkiye'de özel hastanelerde iç kontrol sistemi
Internal control systems in special hospitals in Turkey
  1. Tez No: 544883
  2. Yazar: SAVAŞ AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Hastane, İç Kontrol Sistemi, Tıbbi Hizmetler, Kontrol Yöntemleri, İş Süreçleri, Private Hospital, Internal Control System, Medical Services, Control Methods, Business Processe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Özel hastanelerin kuruluşlarının temel amacı diğer ticari işletmelerde olduğu gibi kar elde etmek olsa da sosyal sorumluluk amaçları da en az kar elde etme amaçları kadar önemlidir. Bu önemin temeli, insan ve toplum sağlığının önceliğinden kaynaklanmaktadır. Sosyal sorumluluk amacını gerçekleştirmede, özel hastanelerin etkin bir iç kontrol sistemine sahip olmaları oldukça etkilidir. Bir taraftan özel hastanelerin varlıklarının korunması ile doğru ve güvenilir finansal raporlama yapılması, diğer taraftan hastane politikalarına çalışanların uyumunun sağlanması ve verimliliğin arttırılması amaçları ile kurulan iç kontrol sisteminin etkinliği, sadece ticari bir işletme olarak değil toplum sağlığı açısından özel hastanelere yol gösterici olmaktadır. Bu açıdan özel hastanelerin faaliyetlerinin büyüklüğü ölçüsünde kuracakları iç kontrol sistemlerinin topluma verdikleri sağlık hizmetlerinde kaliteyi sağlaması, faaliyetlerini yasal düzenlemelere uygun olarak sürdürmeleri ve sahip oldukları varlıkları koruyarak var olmaya devam etmeleri mümkün olmaktadır. Bu önem ile hazırlanan, dört bölümden oluşan bu tezde, iç kontrol sistemine ilişkin literatür taraması yapılmış dünyada ve Türkiye'de uygulanan iç kontrol modelleri incelenmiştir. Türkiye'de özel hastanelerin sağlık sistemi içerisindeki yeri ve önemi ile sağlık hizmetlerini ve ticareti düzenleyen kurumlarca yayınlanmış yasal düzenlemeler aktarılmıştır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın özel hastaneler için yayınladığı Hizmette Kalite Standartları çerçevesinde bir oto kontrol sistemi oluşturularak tıbbi hizmetlerde kalite ve etkinliğin nasıl arttırılacağı üzerinde durulmuştur. Ayrıca, bu çalışmada özel hastanelerde iç kontrol sisteminin nasıl kurulacağı, hastane faaliyetlerini oluşturan süreçlerde hangi kontrol yöntemleri nasıl uygulanırsa iç kontrol hedeflerine ulaşılacağı sorularına da cevap aranmıştır. Özel hastanelerin faaliyetlerini oluşturan iş süreçleri incelenerek uygulanabilecek iç kontrol prosedürleri hakkında öneriler bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
While the main purpose of private hospitals' organizations is to make a profit as in other commercial enterprises, social responsibility objectives are as important as their profit-making goals. The foundation of this importance stems from the priority of human and community health. It is very effective for private hospitals to have an effective internal control system in realizing the purpose of social responsibility. On the one hand, the effectiveness of the internal control system established with the aim of ensuring the proper and reliable financial reporting with the protection of the assets of the private hospitals and the adaptation of the employees to the hospital policies and increasing the efficiency is guiding the private hospitals not only as a commercial enterprise but also the public health. In this respect, it is possible for the internal control systems to be established by the extent of the activities of the private hospitals to ensure the quality in the health services they provide to the community, to continue their activities in accordance with the legal regulations and to continue to exist by protecting their assets. In this study consists of four sections, the internal control system in the world and literature have been related to internal control model applied in Turkey were examined. In Turkey, private hospitals and health care system in place that regulate the health services and the importance of trade regulations issued by institutions has been transferred. In addition, the Ministry of Health has issued an auto control system within the framework of the Quality Standards in Service issued for private hospitals. In this study, it was aimed to answer the questions of how to establish the internal control system in private hospitals and the internal control objectives of the control methods in the processes that constitute the hospital activities. The work processes that form the activities of private hospitals were examined and suggestions were made about the internal control procedures that could be implemented.