Türk medyasında islamofobi: 1997-2017 yazılı basın örneği
The Islamofobia in the turkish media: The sample of printed press between 1997-2017
  1. Tez No: 544930
  2. Yazar: ÖMER ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EJDER OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Media, Islamophobia, Turkey, Social Unity, Social Awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İslam'a ve Müslümanlara karşı duyulan temelsiz korku, Müslümanlara olumsuz ve aşağılayıcı kalıplaşmış düşünce ve inançlar atfeden bir dizi kapalı görüşler tarafından işlenmiş iğrenme, nefret ve düşmanlık olarak tanımlanan İslamofobi, Türkiye'de belli dönemlerde medya üzerinden tezahür edebilmektedir. Bu bağlamda bir kısım medya organı, İslamofobiyi yayma işini üstlenerek toplumun zihin dünyasında İslam'a karşı bir korku ve nefret oluşmasına neden olmaktadır. Bu yolla toplum, İslamî değerlere karşı önyargıya itilir ve bunun sonucunda İslamî değerlere karşı bir korku ve nefret beslemeye başlar. Örneğin tesettürlü veya namaz kılan kişilere karşı kin ve nefretle bakar noktaya getirilmeye çalışılmıştır. Türkiye'de İslamofobinin yaygınlaşmasında medyanın işlevini incelemeyi esas alan bu çalışma, 1997-2017 yılları arasında sınırlı olacak şekilde Türkiye Medyasındaki İslamofobik unsurları ele alıp bu unsurları ortaya çıkartmayı ve bunun sonucunda toplumsal farkındalığın oluşmasına destek olmayı amaçlamaktadır. Anahtar kelimler: Medya, İslamofobi, Türkiye, Toplumsal Birlik, Toplumsal Farkındalık
Özet (Çeviri)
Islamophobia, the fear sophistically felt against Islam and Muslims, defined as disgusting, antipathy and antagonism manipulated by a serious of unreasoned opinions referrinf to negatively insulting, cliched thoughts and beliefs, has been able to appear in certain periods of Turkey throught the Media. In this context, a part of the media undertaking the act of Islamophobia's spread has caused an arise of phobia and antipathy againist Islam in the mind globe of the society. The society hereby have been pushed into prejudice againist Islamıc valves and consequently begun having phobia and anthipathy against İslamîc valves; For instance, they have been tried to come to the point that they look at the headscarfeds and prayers with antagonism and phobia. This study based on the research about the function of the media regarding Islamophobia's spread in Turkey, has aimed to find out the facts of Islamophobia in Turkish Media approaching them to be limited between the years 1997 and 2017, and hereby to support to arise a social awareness.