Uluslararası hasta güvenliği hedeflerine yönelik sigma seviyesi ve sağlık personeli bilinç düzeyleri analizi: Özel hastane örneği
Sigma level for international patient safety goals and consciousnes level analysis for health personnel: Private example of the hospitall
  1. Tez No: 544931
  2. Yazar: MİNE İSKENDEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY GİRGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Six Sigma, International Patient Safety Goals, Level of the sigma, Health Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Aldığı sağlık hizmetine kalite ve güven beklentisi yükleyen hastalar, sağlık kurumlarında sunulan hizmetin kaliteli olmasını daha önemli hale getirmişlerdir. Müşteri konumundaki hastaların bu beklentilerini karşılamak durumundaki sağlık kurumları da kalitelerini belgelemeyi ve kalite araçlarını kullanarak süreçleri iyileştirerek müşteri memnuniyetini artırmayı ve seçilebilir olmayı hedeflemişlerdir. Sağlık hizmetinin kapsamının genişlemesiyle hasta güvenliği kavramı da gelişmiştir. Hasta güvenliğinde hata kabul etmeyen süreçleri iyileştirme ve hataları önlemede yararlanılabilecek kalite araçlarından birisi; süreçlerde sıfır hatayı hedefleyen Altı Sigma yaklaşımıdır. Bu çalışmada JCI'dan akredite olan özel bir hastanenin Uluslararası Hasta Güvenliği Hedeflerinin (UHGH) sigma seviyesi analiz edilmiştir. Milyon başına hata sayısı formülü kullanılarak, her bir hedef için ayrı ayrı hata sayıları hesaplanarak süreçlerin sigma seviyeleri hesaplanmıştır. Kalite kavramının ne derecede kurum kültürü haline getirildiğinin belirlenmesi amacıyla da, sağlık çalışanlarının bilinç düzeylerini ölçmek için özel bir hastanedeki sağlık çalışanlarına anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda UHGH'ne ilişkin bilinç düzeyleri, hesaplanan sigma seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Analiz sonucunda; Uluslararası Hasta Güvenliği Hedeflerine bakıldığında sigma seviyelerinin 4,2 ve üzerinde olduğu ve sağlık personelinin%52'sinin UHGH konusunda bilinç oldukları tespit edilmiştir. Bilinçli personel oranının yüksek olması ile UHGH süreçlerinde yaşanan hataların düşük olması arasında pozitif bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The patients who have the quality and confidence expectancy of the health service they have received have made the quality of the services provided in health institutions more important. Health institutions that meet these expectations of patients in the client position, also aim to document their quality and to improve customer satisfaction and to be selectable by using quality tools and processes. With the expansion of the scope of health services, the notion of patient safety has also improved. One of the quality tools that can be used to improve the processes that do not accept mistake in patient safety and to prevent mistake; approachment of ''Six Sigma'' which is target zero-defect policy in this processes. In this study, the sigma level of the International Patient Safety Goals (IPSG) of a private hospital accredited by JCI was analyzed. By using the formula of mistake number per million , sigma levels of the processes were calculated by calculating the mistake numbers separately for each target, In order to determine the degree of the quality of the corporate culture, a questionnaire was applied to health workers in a private hospital in order to measure the awareness of health workers. Based on the data obtained, the levels of awareness of the IPSG have been associated with the calculated sigma levels. Our findings we have obtained from analysis; When we look at the International Patient Safety Goals, the sigma levels are 4.2 and more ower. And also 52% of the healthcare personnel were aware about IPSG. It is determined that there is a positive relationship between the high rate of conscious personnel and the low level of errors in IPSG processes.