Adil yargılanma hakkı bağlamında ivedi yargılama usulü
Summary proceedings in the context of the right to a fair trail
- Tez No: 545063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdari Yargılama Usulü, İvedi Yargılama Usulü, Adil Yargılanma Hakkı, Hak Arama Hürriyeti, Administrative Procedure, Summary Proceedings, The Right to a Fair Trail, The Freedom to Claim Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununa 2014 yılında ivedi yargılama usulü dahil edilmiştir. İvedi yargılama usulü ile hukuki belirsizliklerin, hak kayıplarının ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla hızlı işleyen bir yargılama süreci öngörülmüştür. Bu kapsamda temel olarak, yargılama sürecine ilişkin bir kısım süreler kısaltılmış ve bir kısım usul kurumları ortadan kaldırılmıştır. İvedi yargılama usulünün idari yargılama usulü hukukuna dahil edilmesinde yasama organının bir kısım meşru amaçlara sahip olduğu görülmektedir. Ancak, ivedi yargılama usulüne ilişkin düzenlemelerin bir bölümü, hak arama hürriyetinin ve adil yargılanma hakkının muhtemel ihlalini gündeme getirmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2014, the Administrative Procedure Act No.2577 has been amended and summary proceedings has been added. A fast-pending trial process has been envisaged in order to avoid legal uncertainties, loss of rights and grievances with the establishment of summary proceedings. In this context, particularly, some of the periods have been shortened and some procedural institutions have been eliminated. It appears that the legislative body had some legitimate objectives by the inclusion of the summary proceedings to the law of administrative procedure. However, certain amendments with respect to the summary proceedings have started a discussion about a possible violation of the freedom to claim rights and the right to a fair trial.