Adölesan idiyopatik skolyozlu hastalarda gövde kaslarının fonksiyonları ile yorgunluk düzeyi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between trunk muscle function and fatigue level, quality of life in adolescents i̇diopathic scoliosis
  1. Tez No: 545111
  2. Yazar: İLKNUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR KÜLÜNKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiyopatik skolyoz, gövde kas fonksiyonu, yorgunluk düzeyi, yaşam kalitesi, Adolescent idiopathic scoliosis, trunk muscle functions, fatique level, quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmanın amacı, adölesan idiyopatik skolyozu (AİS) olan bireylerde gövde kaslarının fonksiyonları ile yorgunluk düzeyi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya yaşları 10-18 arasında değişen (yaş ortalamaları:13,83±1,82 yıl) 72 AİS'li birey dahil edildi. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri kaydedildi. Yaşam kalitesi Scoliosis Research Society-22 Yaşam Kalitesi Anketi (SRS-22) ile, yorgunluk düzeyi Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ) ile değerlendirildi. Gövde kas enduransı McGill'in Gövde Kas Endurans Testleri ile, gövde kaslarının gücü ise Sit-ups testi ve modifiye Push-ups testi ile değerlendirildi. Derin gövde kas kuvveti Stabilizer Basınçlı Biofeedback Ünitesi (SBBÜ) ile ölçüldü. AİS'li bireylerde gövde kas endurans testlerinden sağ lateral köprü (r:-0.283, p0.05). AİS'li bireylerin Cobb açısı arttıkça yaşam kalitesinin olumsuz etkilediği tespit edildi (p0.05). Çalışmamızın sonuçlarına göre gövde kas fonksiyonu düşük olan AİS'li bireylerin yorgunluk düzeylerinde artış olduğu ve yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiği görülmüştür. Bu bireylerde gövde kaslarının fonksiyonları arttırılarak yorgunluk düzeyinin azalması ve yaşam kalitesinin artması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between trunk muscle functions and fatigue level, quality of life in patients with adolescents idiopathic scoliosis (AIS). The study included 72 individuals with AIS ranging in age from 10 to 18 years (mean age: 13.83±1.82 years). Participants' sosciodempgraphic information were recorded. Trunk endurance of individuals was evaluated with McGill's Trunk Muscles Endurance Tests. Trunk power was evaluated with the Sit-ups test and modified Push-ups test. Deep trunk stabilizer muscles were evaluated with Pressure Biofeedback Unit (PBU). The quality of life was assessed by the Scoliosis Research Society-22 Quality of Life Questionnaire (SRS-22) and the fatigue level by the Fatigue Severity Scale (FSS). The right lateral bridge test (r:-0.283, p0.05). Cobb angle were asked that the quality of life has been negative in patients with AİS. In addition, right lateral bridge test (r:-0.393, p0.05). The results of this study showed that fatigue level increased and quality of life was adversely affected in AIS patients whose trunk muscle functions was lower. In individuals with AIS, it is expected that decreasing in the fatigue level and increasing in the quality of life by increasing the functions of the trunk muscles.