Şeker pancarı posasının basınca bağlı koşullar altında organik asitler ile ön işlem faktörlerinin optimizasyonu
Optimization of pretreatment factors with organic acids under pressure-dependent conditions of sugar beet pulp
  1. Tez No: 545270
  2. Yazar: NAGEHAN AKTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lignoselülozik, biyokütle, organik asit, ön işlem, toplam şeker, indirgen şeker, lignocelllulosic, biomass, organic acid, pretreatment, total sugar, reduced sugar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Enerji bağımsızlığı ve enerji güvenliği günümüzde ülkelerin ekonomik istikrarını sağlayabilmesi için büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin fosil kaynaklı yakıtlar bakımından dışa bağlı oluşu, fosil türevli yakıtların tükenebilir oluşu ve çevresel sorunlara neden oluşu göz önünde bulundurulduğunda, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelime ihtiyaç duyulduğu açıktır. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynağı olan biyokütle enerjisi üzerine araştırmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada hammadde olarak kullanılan şeker pancarı posasına farklı organik asitler (maleik, oksalik, asetik, fumarik, sitrik) ve inorganik asit (sülfirik) ile basınçlı ve basınçsız koşullar altında farklı asit konsantrasyonu (%1, %3, %5) , farklı süreler (10 dk, 27,5 dk ,45 dk) ve farklı katı oranları (%3, %6,5, %10) ile muamele edilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda basınçsız koşullar altında toplam şeker ve indirgen şeker için optimum şartların %5 asit konsantrasyonu, 27,5 dk ve %10 katı konsantrasyonu olduğu gözlemlenmiştir. Bu şartlar için en uygun olan asit türünün asetik asit olduğu bulunmuştur. Yapılan deneyler sonucunda basınçlı koşullar altında toplam şeker için optimum şartların %5 asit konsantrasyonu, 27,5 dk ve %10 katı konsantrasyonu olduğu gözlemlenmiştir. Bu şartlar için en uygun olan asit türünün sülfirik asit olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy independence and energy security are the most important issues for countries to achieve their economic stability. There is a need for renewable energy sources in terms of fossil fuels dependence on our country, exhaustion of fossil fuels and environmental pollution. Nowadays, there are various researches on bioenergy which is a renewable energy source. In this study, different organic acids (maleic acid, oxalic acid, acetic acid, fumaric acid, citric acid) and inorganic acid (sulfuric acid) used as a raw material and different acid concentrations (%1, %3, %5), different durations (10 min, 27,5 min, 45min) and different solid rates (%3, %6,5, %10) have been pre-treated. As a result of these experiments, the optimum conditions for total sugar under non-pressure conditions have been 5% acid concentration, 27.5 min and 10% solid concentration, respectively. Under these conditions, the most suitable acid type has been found as a acetic acid. As a result of the experiments, the optimum conditions for total sugar under pressure conditions have been found as 5% acid concentration, 27.5 min and 10% solid concentration, respectively. Under these conditions, the most suitable acid type has been found as a sulfuric acid.