Kayıp yaşayan yetişkinlerin psikolojik dayanıklılıkları ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of psychological resilience and attitudes toward seeking psychological help of bereaved adults
  1. Tez No: 545272
  2. Yazar: MUHAMMET ENES KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın Kaybı, Psikolojik Dayanıklılık, Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum, Bereavement, Psychological Resilience, Attitudes Toward Seeking Psychological Help
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada yakın kaybı yaşayan yetişkinlerin psikolojik dayanıklılıklarının ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarının demografik değişkenler açısından incelenmesi ve psikolojik dayanıklılıklarının psikolojik yardım almaya ilişkin tutumları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini son 3 sene içerisinde birinci dereceden bir yakınını (anne, baba, kardeş, çocuk) ya da eşini kaybeden, İstanbul'da yaşayan, yaşları 18-60 arasında olan ve rastgele seçilmiş 87 kadın ve 82 erkek olmak üzere toplam 169 yetişkin oluşturmuştur. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği-Kısa Form (PYTÖ) kullanılmıştır. Her iki ölçek puanı açısından da dağılımın normal olmadığı görülmüş ve bu nedenle verilerin analizinde nonparametrik testler tercih edilmiştir. Katılımcıların psikolojik dayanıklılıklarını ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarını demografik değişkenler açısından değerlendirmek amacıyla Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Ölçeklerden alınan puanlar arasındaki ilişkiye Spearman korelasyon analizi ile bakılmış, psikolojik dayanıklılığın psikolojik yardım almaya ilişkin tutum üzerindeki etkisini incelemek için ise Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların psikolojik dayanıklılıkları yaşamın büyük kısmının geçtiği yere göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Psikolojik yardım almaya ilişkin tutum açısından ise kadınların, boşanmışların ve daha önce psikolojik yardım alan kişilerin lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Psikolojik dayanıklılık ile psikolojik yardım almaya ilişkin tutum arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış, psikolojik dayanıklılığın psikolojik yardım almaya ilişkin tutum üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmış, gelecek çalışmalara ilişkin öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the psychological resilience and attitudes toward seeking psychological help of bereaved adults in terms of demographic variables and explore the effect of psychological resilience on the attitudes toward seeking psychological help. The sample of the study consisted of 169 adults (87 females and 82 males) aged between 18 and 60 who lost their first degree relatives (parents, siblings, children) or spouses in the last 3 years. Personal Information Form, Resilience Scale for Adults and Attitudes Toward Seeking Psychological Professional Help Scale-Short Form were used in the study. The distribution was not normal in terms of both scale scores and therefore nonparametric tests were preferred in the analysis of the data. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis H tests were used to evaluate the psychological resilience of the participants and their attitudes toward seeking psychological help in terms of demographic variables. The relationship between the scores obtained from the scales was examined by Spearman correlation analysis, and Regression analysis was used to examine the effect of psychological resilience on attitudes toward seeking psychological help. According to the research findings, the psychological resilience of the participants showed a significant difference according to the place where most of the life was spent. In terms of attitudes toward seeking psychological help, it was observed that there was a significant difference in favor of women, divorced people and those who had previously had psychological help. There was no significant relationship between psychological resilience and attitudes toward seeking psychological help, and it was concluded that psychological resilience did not have a significant effect on attitudes toward seeking psychological help. The findings of the study were discussed in the light of the relevant literature and suggestions were made about future studies.