Spektral sınıflandırma yöntemlerinin karşılaştırılması ve doğruluk analizi
Comparison of spectral classification methods and accuracy analysis
- Tez No: 545374
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda, uzaktan algılamada sınıflandırma yöntemlerindeki yüksek doğrulukta veri sağlamasına bağlı olarak litolojik harita üretimi daha ekonomik olarak hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Yüksek lisans tez çalışması kapsamında Sivas ili Zara-Koyulhisar bölgesindeki litolojik sınırları uzaktan algılama yöntemleriyle belirlemek, kullanılan yöntem ve uydu görüntülerini karşılaştırarak yüksek doğruluk veren yöntemin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ancak bu bölgede ücretsiz temin edilen uydu görüntülerinin ve spektral sınıflandırma yöntemlerinin hangi ölçütlerde daha başarılı sonuçlar sağladığına bağlı olarak, en uygun uydu görüntüsünün ve spektral sınıflandırma yönteminin belirlenmesine yönelik bütüncül bir çalışma literatürde bulunmamaktadır. Çalışma kapsamında ASTER L1A, Landsat 8 OLI, Sentinel 2A ve Hyperion EO-1 uydu görüntüleri kullanılmıştır. Bölgeye ait jeolojik birimleri tespit edebilmek için arazi çalışmaları yapılmış ve spektral yersel ölçmeler ile kayaçların yansıtım değerleri elde edilmiştir. Görüntü zenginleştirme yöntemlerinden ana bileşenler dönüşümü, minimum gürültü indirgeme ve bağımsız bileşen analizi yöntemlerinin yanı sıra eşleşen filtreleme, spektral açı haritalama, spektral bilgi ayırma spektral sınıflandırma yöntemleri karşılaştırılmıştır. Sınıflandırma sonuçlarına genel ve Kappa doğruluk analizlerinin yapılabilmesi için arazi doğrulama çalışması yapılarak, 49 referans noktasından örnekler alınmıştır. Yapılan karşılaştırmalı analiz sonuçlarına göre, litoloji haritası oluşturulmak için en uygun uydu görüntüsü ve en etkili spektral sınıflandırma yöntemleri belirlenmiştir. Zenginleştirme yöntemi uygulanan uydu görüntüleri içinde Sentinel 2A ile oluşan bileşenler litoloji sınırlarını en iyi şekilde belirleyebilmiştir. Sınıflandırma sonuçları karşılaştırıldığında Eşleşen Filtreleme yöntemi kullanılan dört uydu görüntüsünde en yüksek doğruluğu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, lithological map production can be made more economically and quickly due to providing high accuracy data in remote sensing classification methods. The aim of this study was to determine the lithological boundaries in Zara-Koyulhisar region of Sivas province by using remote sensing methods and to determine the high accuracy method by comparing the methods used and satellite images. However, a holistic study on the determination of the most appropriate satellite image and spectral classification method is not available in the literature, depending on which criteria are provided free of charge in this region and the criteria of spectral classification methods. ASTER L1A, Landsat 8 OLI, Sentinel 2A and Hyperion EO-1 satellite images were used in the study. In order to determine the geological units belonging to the region, field studies were performed and the reflectance values of the rocks and spectral ground measurements were obtained. The principal component analysis, minimum noise fraction and independent component analysis methods as well as matching filtering, spectral angle mapper, Spectral information divergence spectral classification methods were compared. In order to make general and Kappa accuracy analyzes for the classification results, samples were taken from 49 reference points. According to the results of the comparative analysis, the most suitable satellite image and the most effective spectral classification methods for lithology map were determined. The enrichment method has been able to determine the lithology boundaries of the components formed by Sentinel 2A in satellite images. Compared to the classification results, the Matching Filtering method provided the highest accuracy in the four satellite images used.
Benzer Tezler
- Nesne tabanlı sınıflandırma yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of object based classification methods
TOLGA KAYNAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Jeodezi ve FotogrametriErciyes ÜniversitesiHarita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. COŞKUN ÖZKAN
- EEG sinyallerinde farklı boyut indirgeme ve sınıflandırma yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of various dimension reduction and classification methods in EEG signals
HAKAN ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
BiyoistatistikAdnan Menderes ÜniversitesiBiyoistatistik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEVLÜT TÜRE
PROF. DR. NEFATİ KIYLIOĞLU
- Motor imgeleme eeg sinyallerinin zaman-frekans spektrogramı temelli sınıflandırma yöntemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
Examination and comparison of time-frequency spectrogram-based classification methods for motor imagery eeg signals
MEHMET GÜROCAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiMarmara ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL GÖKHAN BÖCEKÇİ
DR. ÖĞR. ÜYESİ ULVİ BAŞPINAR
- Uydu görüntü verisinin yapay sinir ağları ile sınıflandırılması
Classification of satellite imagery data with artificial neural networks
COŞKUN ÖZKAN
Doktora
Türkçe
2001
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. FİLİZ SUNAR ERBEK
- Uydu görüntülerinin piksel ve nesne tabanlı sınıflandırma sonuçlarının karşılaştırılması (Doğu Trakya bölgesi örneği)
Comparison of the pixel-based and object-based classification results of satellite imageries (Case of Eastern Thrace)
SERDAR BAYBURT
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Jeodezi ve Fotogrametriİstanbul Teknik ÜniversitesiJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DERYA MAKTAV