Yuri Lotman hayatı – kuramı – etkisi
Yuri Lotman: His life, his theory and his legacy
  1. Tez No: 545411
  2. Yazar: SABRİ GÜRSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rus edebiyatı, semiyotik, göstergebilim, yapısalcılık, sibernetik, Moskova-Tartu Okulu, Rus biçimcileri, Russian literature, semiotics, structuralism, cybernetics, Moscow-Tartu School, Russian formalists
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tez çalışması filolog, edebiyat tarihçisi ve eleştirmeni, kültürbilimci, ve semiyotikçi olarak büyük bir bilimsel miras bırakmış olan Yuri Lotman'ın hayatını ve eserlerini ele almaktadır. Semiyotik tarihinde Tartu-Moskova Okulu diye bilinen ve Rus biçimcilerinin devamı sayılan Rus yapısalcı semiyotikçiler arasında çalışmaları en geniş alana yayılmış olan Lotman Sanatsal Metnin Yapısı, Şiirsel Metnin Analizi, Sinemanın Semiyotiği, Düşünen Dünyaların İçinde gibi çalışmalarıyla uluslararası kültür semiyotiği çalışmalarında öncü bir yer edinmiştir. 1980'lerde semiyosfer kavramını ortaya atan Lotman, aynı zamanda bu çalışmalarını Rus kültür tarihine dayandıran bir 18.-19. yüzyıl Rus edebiyatı uzmanıdır. Nikolay Karamzin ve Aleksandr Puşkin üzerine klasikleşmiş çalışmaların sahibidir. Tez çalışmasında Lotman'ın düşüncesini ve çalışmalarını ortaya çıkaran koşullar ele alınmakta, eserleri ana hatlarıyla değerlendirilmekte ve Lotman'ın bıraktığı etki değerlendirilerek bu vizyoner 20. yüzyıl düşünürünün bir portresi çizilmektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis is a research project on the life and works of Yuri Lotman who as a philologist, literary historian and critic, culturologist and semiotician has left a rich scientific legacy behind. Lotman's works as a Russian semiotician has received international attention with the foundation of Semiotics School of Tartu-Moscow at the Tartu University in Estonia as a continuation of Russian Formalist School. His works such as The Structure of The Artistic Text, The Analysis of Poetical Text, The Semiotics of Cinema and The Universe of Mind have been accepted as visionary works. During the 1980's he invented the concept of semiosphere and as a specialist of 18th and 19th century Russian literature he wrote on the canonical texts on Nikolai Karamzin and Aleksandr Pushkin. Within this thesis we analyse the social and biographical background of Lotman's theories, analyse his works with their general outlines and evaluate the effect of his theoretical works in order to produce a portrait of this visionary 20th century thinker.