Gazze'de şebekeye bağlı dizel jeneratör-fotovoltaik hibrit güç sisteminin enerji depolama üniteleri ile birlikte tasarımı
Designing of on grid photovoltaic-diesel generator hybrid power system with energy storage units in Gaza strip
  1. Tez No: 545997
  2. Yazar: MESUT ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN SABİT ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistemler, yenilenebilir enerji sistemleri, fotovoltaik, güneş hücresi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Filistin, Gazze, Hastane, Photovoltaic Systems, Renewable Energy Systems, Photovoltaic, Solar Cell, Turkish Cooperation and Coordination Agency, Palestine, Gaza, Hospital
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Fotovoltaik sistemler günümüzde yenilenebilir güç sistemleri uygulamalarında geniş kullanım alanına sahiptir. Şebekeye bağlı fotovoltaik sistemler tüm dünyada genellikle enerji depolama ünitelerine ihtiyaç duymadan talep edilen enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Şebekeden günlük maksimum 8 saat elektrik enerjisi tedarik edilebilen Filistin Gazze'de mevcut siyasi ve ekonomik şartlar göz önüne alındığında; şebekeye bağlı bir fotovoltaik enerji siteminin mevcut faal durumda olan bir kamu yapısının enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli olmadığı aşikardır. Bu tez çalışmasında, şebekeye bağlı jeneratör-fotovoltaik hibrid güç sisteminin enerji depolama üniteleri ile birlikte tasarımı yapılarak günde 24 saat enerji ihtiyacı olan bir kamu yapısının faaliyette kalmasının gerçekleştirilmesi araştırılmıştır. Türkiye Filistin Dostluk Hastanesi'nde, AUTOCAD, PVSOL ve HOMER yazılımları yardımıyla şebekeye bağlı dizel jeneratör-fotovoltaik hibrid güç sisteminin enerji depolama üniteleri ile birlikte tasarımı yapılmıştır. Ayrıca, HOMER yazılımı yardımıyla farklı senaryolardaki hibrit sistemlerin benzetimi yapılarak optimum sistem tasarım sonuçlarına ulaşılmıştır. İyi tasarlanmış bir sistem ile dizel jeneratörlere bağımlı olarak faaliyet gösteren yapıların; Enerji maliyetlerinin minimum seviyeye getirilerek 24 saat süresince enerji sağlanması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, photovoltaic systems have wide range of uses in applications of renewable energy power systems. In the whole World, on-grid photovoltaic systems are usually used without energy storage units for supply the energy demand. Considering the current political and economical sutiations of Palestine Gaza where maximum 8 hours of daily electrical energy is able to supply from the grid; t is obvious that on-grid photovoltaic systems are not sufficent to meet the energy needs of an active public building. In this thesis, realization of a public building activity, which needs 24 hours of daily electrical energy, is investigated by designing of a on-grid photovoltaic-diesel generator hybrid power system with energy storage units. In Turkey Palestine Friendship Hospital, with the help of AUTOCAD, PVSOL and HOMER software, it is designed the on-grid photovoltaic hybrid power system together with the energy storage units. In addition, with the help of HOMER software, hybrid systems in different scenarios were simulated and optimum system design results were achieved. Buildings which depend on diesel generators for being active, with an optimum designed system, realize to supply 24 hours of daily electrical energy by minimize the cost of electrical energy.