Ön çarpraz bağ yaralanması onarımı sonrası spora dönüş oranlarının araştırılması ve yaralanma öncesi sportif aktivite düzeyine dönüşün sağlanması
İnvestigation of return to sports rates after anterior cruciate ligament repair and providing pre-injury sportive activity level
- Tez No: 545998
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÜLKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: EMG, Ön Çapraz Bağ Rehabilitasyonu, Spora Dönüş Testleri, EMG, Anterior Cruciate Ligament Rehabilitation, Return to Sports Tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Objektif: Spora katılımın artması spor yaralanmalarında da artışı beraberinde getirmektedir. ÖÇB yaralanmaları en sık görülenlerdendir. Dizde instabiliteye yol açarak fonksiyonel kısıtlılıklara yol açmaktadır. Post-operatif rehabilitasyon süreci spora dönüş açısından çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı ÖÇB operasyonu sonrası spora dönemeyen rekreasyonel sporculara spora özgü hareketleri içeren özel bir tedavi protokolü geliştirip uygulamak, bu uygulamanın yaralanma öncesi sportif aktivite düzeyine dönme üzerindeki etkinliğini ortaya koymaktır. Dinamik EMG analizlerinin spora dönüş kriterleri arasında yer alıp alamayacağı araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: 18-35 yaş arasında ÖÇB operasyonu geçiren 24 erkek rekreasyonel sporcu kabul edilmiştir. 8 haftalık izole kuvvet, denge, piliometrik, propriyoseptif egzersizleri içeren egzersiz programı uygulanmıştır. Hastalar egzersiz programı öncesi, ortası ve sonrasında psikolojik ve fonksiyonel ölçeklerle değerlendirilmiştir. İzokinetik kuvvet testi, denge testi, kuvvet egzersizleri sırasında eş zamanlı EMG aktivitesi ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. (SPSS 24.0). Bulgular: Egzersiz programının öncesinde, ortasında ve sonunda elde edilen ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında kuvvet, denge testi ve EMG verilerinde anlamlı farklılıklar ortaya konulmuştur (p0.05). Sonuçlar: Psikolojik faktörlerin spora dönüşte önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Uygulanan çok yönlü egzersiz programının spora dönüşte kullanılabileceği izokinetik, denge, EMG parametreleri ve fonksiyonel dönüş testleri ile gösterilmiştir. EMG analizinin spora dönüş kriterleri arasında yer alamayacağı, ancak egzersiz etkinliğinin ve kas yorgunluğunun takibinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Sports injuries are increased due to the increased sports participation in the recent years. Among these ACL injuries are quite common. Anterior cruciate ligament damage leads to instability and results with functional limitations. For this reason, post-operative rehabilitation is crucial in terms of return to sports. The aim of this study is to develop a rehabilitation protocol which includes sports-specific movements and apply it to recreational athletes who can not succesfuly return to sports after ACL surgery Materials and Methods: 24 male recreational athletes aged 18-35 years who underwent ACL surgery were included. An 8 weeks of exercise program has been implemented that was composed of isolated force, balance, plyometric and proprioceptive exercises. Psychological and functional scales were applied before and after the program. Isokinetics, balance, and concurrent EMG activities were measured. Statistical analysis has been performed (SPSS 24.0). Results: Significant differences were found between the strength, balance tests and EMG data obtained before, during and after the exercise program (p 0.05). Conclusion: Psychological factors play an important role in the return to sports. Isokinetic force and balance measurements, EMG parameters and functional test scores have revealed that the exercise program can be used in making the decision for return to sports. It is thought that EMG analysis can be used in proper movement management during rehabilitation, implementing strength development an in monitoring muscle fatigue.