Colonialism and the development in nigeria: Effects and challenges
Nijerya'da sömürgecilik ve kalkınma: Etkiler ve zorluklar
  1. Tez No: 546096
  2. Yazar: ABUBAKAR BALA UMARU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Kolonizasyon, Geliştirme, Colonialism, Colonization, Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Sömürgecilik 16. yüzyılda başladı ve 20. yüzyılın başında, bütün dünyaya yayıldı. 1960'lara gelindiğinde ise, sömürgeleştirilen Afrika devletlerinin çoğu bağımsızlıklarını kazanmıştı. Ancak bu ülkelerde yaşanan olaylar, bağımsızlıktan on yıllar sonra bile, sömürgeciliğin bu devletler üzerindeki etkilerinin geçmediğini gösteriyor. Birçok araştırmacı, sömürgeciliğin sömürüler üzerindeki olumsuz ve olumlu etkileri hakkında yazmış durumdalar. Elinizdeki araştırma ise, sömürgeciliğin Nijerya'da kalkınmaya etkisi üzerinde duruyor. Araştırmada literatürdeki görüşlerin temsil edilebilmesi için anlatısal ve betimsel bir araştırma yöntemi kullanıldı. Araştırmanın belli başlı bulguları şunlardır: Nijerya'da örgün eğitimin temelleri sömürgecilik döneminde atılmış olmasına rağmen, amaç kalkınma değildi. Asıl amaç, o dönemde yaşanan dil engellerini ortadan kaldırmak ve Avrupalı alt düzey çalışanların yerine geçecek beceride yerliler yetiştirerek maliyetleri düşürmekti. İkinci olarak, sömürgecilik Nijerya'da kabileciliği, etnik bölünmeleri ve sınıf savaşını teşvik etti ve yoğunlaştırdı. Üçüncü olarak, Nijerya'nın bağımsızlığı sömürgecilik tarzında yönetimi devam ettirecek liderlerin iktidara geçmesini sağladı. Bu, bağımsızlığa rağmen ekonomi üzerindeki sömürgeci denetimin devam etmesini sağladı. Dolayısıyla, kalkınma, ne sömürgecilerin ne de başa geçen liderlerin umurundaydı. Sömürgeciler için önemli olan, Nijerya'yı vekiller üzerinden yönetmek, yöneticiler için önemli olan ise iktidar ve imtiyazdı. Dördüncü olarak, sömürgecilik, Afrika'nın ve dolayısıyla Nijerya'nın toplumsal yapısını boyunduruk altında tutmak için kullanılan ekonomik, sosyal ve dini bir silahtı. Bu, geleneksel normlar, değerler ve pratiklerin yerine sömürgeci güçlerin uygulamalarını geçirerek başarıldı. Son olarak, Nijerya yurttaşlarına dayatılan anayasanın maddeleri ayrımcı idi. Bu ayrımcı maddeler, Nijerya'nın kalkınmaya yönelik ihtiyaçlarının yerine getirilmemesi sonucunu doğurdu.
Özet (Çeviri)
Colonization started around the 16th century and spread all around the world by the beginning of the twentieth century. By the mid-1960s, most colonized African states had gained independence. Decades after independence however, events in these countries suggests that the effects of colonialism have not left the independent countries specifically on the area of development. While many scholars have argued for and against the effects of colonial powers on their respective colonies, this study focused on colonization as it relates directly on development in Nigeria. The study adopted a narrative and descriptive research design in order to depict the opinions represented in literature by scholars in an accurate way. The main findings of this Study are as follows: Firstly, although, colonialism laid the foundation of formal education in Nigeria, but when western education was introduced, it was not with the intention to engender development rather, it was introduced as a solution to language barriers experienced at the time as well as the need to be cost efficient by producing efficient locals that will take over positions of responsibilities occupied by subordinate Europeans. Secondly, colonialism encouraged and intensified tribalism, ethnicity and class struggle within Nigeria. Thirdly, the decolonization of Nigeria saw the assumption to power of leaders that are in tandem with colonial style of governance. This ensured the continuity of the colonial grip on the economy in spite of independence. Hence, development was not of interest and concern to both colonialists and the leaders' enthroned. What was of interest to the colonialists was how to administer and manage Nigeria in proxy and to the leaders that emerged, power and privileges. Fourthly, colonialism was an economic, social and religious weapon which was used to subjugate and alter the African social structure and by extension, Nigeria's social structure. This was effectively achieved by substituting ancient norms, values and practices with the ways of the colonial powers. Lastly, the provisions of the constitution that was forced on the Nigerian citizens are discriminative and what this constitutional provision achieved was the dissociation of Nigeria from her development needs.