Polipirol/metal oksit kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of polypyrrole/metal oxide composites
- Tez No: 546209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BAYRAKÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer Kompozitler, Polipirol (PPy) Sentezi, Metal Oksit Katkıları, Polymer Composites, Polypyrrole (PPy) Synthesis, Metal Oxide Additives
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüzde kullanım alanlarının oldukça fazla olması nedeniyle polimerler oldukça önemli bir yere sahiptirler. Bu polimerik malzemelerin özellikleri farklı katkı maddeleri kullanılarak daha da iyileştirilerek kullanım alanları genişletilmekte olup malzemelere üstün özellikler sağlamaktadırlar. Katkı malzemesi polimer içinde oldukça iyi dağıtılmalıdır. İlave edilen katkı maddesi kompozit malzemenin bütün özelliklerini değiştirmektedir. Bu çalışmada TiO2 ve Al2O3 destek malzemelerinden farklı oranlarda kullanılarak hazırlanan polipirol esaslı kompozit malzemeler PTSA'lı ve PTSA'sız olmak üzere iki faklı iletken polimer oluşturulmuştur. Elde edilen polipirol esaslı kompozit malzemelerin XRD, SEM, BET, TGA, DSC, FTIR ve İletkenlik analizleri ile karakterizasyonları yapılmıştır. Bu analizlerin sonucunda katkı malzemesine göre oldukça farklı özellikler gösterdikleri belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
Polymers have a very important place due to their high usage areas. The properties of these polymeric materials are further improved by using different additives, expanding their application areas and providing superior properties to the materials. The additive material should be well dispersed in the polymer. The added additive changes all properties of the composite material. In this study, polypyrrole-based composite materials prepared using different ratios of TiO2 and Al2O3 support materials were formed. Polymers of polypyrrole-based composite materials were characterized by XRD, SEM, BET, TGA, DSC, FTIR and Conduntivity analyzes. As a result of these analyzes, it has been determined that they show very different characteristics according to the additive material.