Petrol fiyatlarındaki değişiklilerin seçilen OPEC ülkelerinin ekonomik büyümeleri üzerine etkileri
The impact of oil price changes on the economic growth of selected OPEC countries
  1. Tez No: 546386
  2. Yazar: TASNIM DEKHILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK GÖKÇE ADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol Fiyatları, Petrol İhracat Gelirleri, Petrol Şokları, GSYH, İktisadi Büyüme, OPEC, Oil prices, Oil Export revenues, Oil shocks, Gross Domestic Product, Economic Growth, OPEC
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Petrol, dünya genelinde birçok ülke ekonomisinin, özellikle de petrolün kendi girdilerinin ana kaynağı olan petrol ihracat gelirlerine büyük ölçüde bağımlı olanların motoru haline gelmiştir. Bu çalışma petrol fiyat değişikliklerinin 1979 yılından 2016 yılına kadar olan dönemde altı büyük OPEC ülkesinin (Suudi Arabistan, Irak, İran, Kuveyt, Nijerya ve Venezuela) iktisadi büyümelerine etkisini incelemektedir. Bu çalışmanın amacı, gelişmiş petrol ithalatçı ülkelere odaklanan benzer önceki çalışmaların aksine, petrol fiyatlarının petrol ihraç eden ülkelere etkisini analiz etmek ve petrolün bu ülkelere ilişkin olumlu ve olumsuz taraflarını vurgulamaktır. Bu çalışmada bağımlı değişken olarak seçilen ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları (GSYİH) ile bağımsız değişken olarak alınan Petrol fiyatları, Petrol dışı ihracat, Petrol İhracatı, Döviz kuru ve Toplam İhracatın arasındaki ilişkileri incelemek için Rastgele Efektli Panel Veri Modelini kullanılmıştır. Sonuçlar, petrol fiyatlarının, petrol ihracatının, döviz kurunun ve petrol dışı ihracatın, ülkelerin GSYİH'sı üzerinde olumlu ve önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir; burada, petrol fiyatlarındaki %1'lik artış GSYİH'da %33'lük bir artışa katkıda bulunmuştur. Petrol dışı ihracattaki %1'lik artış GSYİH'yı %6 oranında artırırken, petrol ihracatındaki %1'lik artış GSYİH'yı %25 oranında, döviz kuru oranındaki %1'lik artış ise GSYİH'yı %3 oranında artırmıştır. Sonuçlar, petrol fiyatlarının bu petrol ihraç eden ülkelerin GSYİH'sını güçlü bir şekilde etkilediğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Oil has become the engine of many economies around the world, especially for those that largely depend on oil export revenues, as it is the primary source for their inputs. This study examined the impact of oil price changes on the economic growth of six major OPEC countries (Saudi Arabia, Iraq, Iran, Kuwait, Nigeria, and Venezuela) over the period spanning from 1979 to 2016. Unlike the similar previous studies that focused on the developed oil importing countries, the aim of this study is to analyze the impact of changing oil prices in developing oil-exporting countries and highlight both the negative and positive aspects of oil concerning these countries. We have used the Panel Data model with the Random Effects to examine the relationship between the dependent variable, namely, the Gross Domestic Product (GDP) of these countries and the independent variables, namely, Oil prices, Non-petroleum exports, Oil exports, Exchange rate, and Total Exports. The results demonstrated a positive and significant impact of oil prices, oil exports, exchange rate and non-petroleum exports on the GDP of the countries, wherein, the increase in oil prices by 1% contributed to an increase in GDP by 33%. The increase in non-petroleum exports by 1% increased the GDP by 6%, the increase in oil exports by 1% increased the GDP by 25%, while the increase in exchange rate by 1% increased the GDP by 3%. The results prove the fact that oil prices strongly affect the GDP of these oil-exporting countries.