İstanbul ili Esenyurt ilçesinde kullanılan bitkisel halk ilaçlarının araştırılması
Research of botanical folk medicines used in Esenyurt district Istanbul province
- Tez No: 546696
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR EMİNAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anket, Esenyurt, Halk İlacı, Tıbbi, Aromatik, Survey, Esenyurt, Folk Medicine, Medical, Aromatic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma 2013-2019 yılları arasında Marmara Bölgesi İstanbul ili Esenyurt ilçesinde kullanılan bitkisel halk ilaçlarının kullanımının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda 35 familyaya ait 69 cins, 73 tür ve 1 alttüre ait bitki taksonunun halk ilacı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Yerel halka (72 kişi) anketler yapılmış ve en fazla kullandıkları tıbbi ve aromatik bitkiler belirlenmiştir. Yapılan yerel halk anket çalışmasına göre en fazla kullanılan tıbbi ve aromatik bitki türlerinin Ihlamur (Tilia cordata Mill.), Nane (Mentha x piperita L.), Kuşburnu (Rosa canina L.), Adaçayı (Salvia officinalis L.), Papatya (Matricaria chamomilla L.), Zencefil (Zingiber officinale Roscoe), Kantaron (Hypericum perforatum L.), Kiraz (Prunus avium (L.) L.) sapı, Isırgan otu (Urtica dioica L.), Melisa (Melissa officinalis L.) olduğu saptanmıştır. Katılımcıların tıbbi ve aromatik bitkileri en fazla ağrı kesici, balgam söktürücü, idrar söktürücü, kabızlık, öksürük kesici, sakinleştirici-yatıştırıcı, sindirim sistemi bozukluğu, solunum sistemi bozukluğu, uykusuzluk ve zayıflatıcı olarak kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is made for the purpose of determining the usage of botanical folk medicines used between years 2013 and 2019 in Marmara region İstanbul province Esenyurt district. As a result of the research, it is determined that botanic taxon of 1 subspecie, 73 species, 69 kinds belonging to 35 families is used as folk medicine. It had been done surveys with local people (72 people ) and mostly used medical and aromatic plants is determined. According to local people survey research, it is determined that the most used medical and aromatic plants are Linden (Tilia cordata Mill.), Peppermint (Mentha x piperita L.), Rosehips (Rosa canina L.), Sage (Salvia officinalis L.), Chamomile (Matricaria chamomilla L.), Ginger (Zingiber officinale Roscoe), Gentian (Hypericum perforatum L.), Cherry (Prunus avium (L.) L.) Stem, Nettle (Urtica dioica L.), Melissa (Melissa officinalis L.). It is determined that survey attandents used medical and aromatic plants mostly as painkiller, expectorant, diuretic, constipation killer, antitussive, tranquilizer-sedative, digestive system disorders, respiratory disorders, sleep withdrawal and debilitative.