Muhasebe meslek mensuplarının birey-örgüt uyum düzeylerinin tükenmişlik ve iş tatmini üzerine etkisi: Sakarya ili örneği
Individual and organizational compliance accounting profession levels of burnout and job satisfaction: Sakarya province case
- Tez No: 546741
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT İŞLEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Sendromu, Muhasebe, Birey-Örgüt Uyumu, İş Tatmini, Sakarya ili, Burnout Syndrome, Accounting, Person-Organization Fit, Job Satisfaction, Sakarya Province
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde önemli bir yere sahip olan muhasebe mesleği her geçen gün teknolojinin gelişmesiyle de daha çok önem kazanmaktadır. Dünyadaki bütün şirketler ve kurumların özel olsun kamu olsun bütün sektörlerin kesinlikle kullandığı ve başvurduğu bir araçtır diyebiliriz. Şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri muhasebe sayesinde gerçekleşir. Teknoloji ilerledikçe muhasebe mesleği sistemi de gelişen teknoloji ile paralel bir şekilde gelişmektedir. Çalışmada birey örgüt uyum düzeylerinin tükenmişlik ve iş tatminine etkisini incelemiş bulunmaktayız. Çalışmanın ilk bölümünde muhasebe kavramı ve tarihsel gelişimine değinilmiştir. İkinci bölümde ise örgüt kavramı, birey örgüt uyumu, tükenmişlik ve iş tatminine ilişkin konulara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sakarya ili muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik ve iş tatmininin olup olmadığının ölçümü yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, muhasebe meslek mensuplarının birey-örgüt uyum düzeylerinin tükenmişlik ve tükenmişlik alt boyutları olan duyarsızlaşma, kişisel başarı hissinde azalma ve duygusal tükenme üzerine etkisinin olmadığı, birey örgüt uyum düzeylerinin iş tatmini ve iş tatmini alt boyutlarından olan dışsal tatmin üzerine etkisinin olduğunu ve iş tatmini alt boyutu olan içsel tatmin üzerine etkisinin olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, an important work in the accounting profession every day with the development of technology is also gaining more importance. All companies and institutions in the world get all the public sector for private use sand we can say definitely is a tool to which it refers. The change over to the accounting activities of the companies. Technology advances and the accounting profession system is evolving in paralel with developing technology. Adapt to the level of individual organizations in the study of burnout and job satisfaction, we have examined the effect. In the first part of the study of accounting concept and historical development. In the second part the concept of individual organizations compliance organization, burn out and job satisfaction issues. The third part is the Sakarya province accounting types of burnout and job satisfaction is made the measurement of whether. As a result, accounting analyses types of individual and organizational compliance levels of burnout and burnout lower dimensions, reduction in feel personal success and unaccomplishment emotional exhaustion is not the effect of, individual job satisfaction and job satisfaction, organizational compliance levels are on the lower dimension is of external satisfaction and job satisfaction on the effect the child size intrinsic satisfaction has been reached on the results.