Mekân algısına dair hadislerin tahric ve değerlendirilmesi
Tahric and evaluation of hadiths on the perception of place
  1. Tez No: 546866
  2. Yazar: FİLİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE MARTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Hadis, Mekân, Mesken, The Prophet Muhammad, Hadith, Place, Dwelling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Mekân, değişen koşulların etkisi ile tarih boyunca farklı algılanan ve birçok bilim dalının ilgisini çeken çok boyutlu bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Mekânın bireysel, sosyal, siyasi, iktisadi, mimari, ilmî, dinî boyutları birçok çalışmaya konu olmuş ve olmaya da devam edecektir. Bu çalışmada özellikle Hz. Peygamber'in bulunmuş olduğu mekânlar ve bulunmasa dahi bazı mekânlar hakkında söylediği sözleri içeren rivayetler ele alınmıştır. Giriş ve iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde mekânın tanımı ve taksimleri yapılmıştır. İslam öncesi, Hz. Peygamber dönemi ve günümüz olmak üzere mekânın zaman içerisindeki değişimine dikkat çekilerek geçmişten günümüze tarihsel ve kültürel süreçleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise hadis metinlerinde tespit edilen mekân içerikli rivayetler Kütüb-i Sitte ile sınırlandırılarak incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Place is a multidimensional concept that is perceived differently throughout history with the effects of changing conditions and attracted the attention of many disciplines. The individual, social, political, economic, architectural, scientific and religious dimensions of the place have been the subject of many studies and will continue to be. In this study, especially the narrations containing places where the Prophet Muhammad was and, even if he wasn't, the narrations containing the words he said about some places were discussed. In the introduction of the study and in the first part of the study, which is composed of two sections, the definition and the partitions of the place were made. The historical and cultural processes from the past to the present was discussed by drawing attention to the change of place in the pre-Islamic period, the period of the Prophet Muhammad and the present. In the second part, the narrations containing the place found in the hadith texts were examined and evaluated by being limited to Kütüb-i Sitte.