Türkiye'de kruvaziyer pazarında tüketici satınalma tercihlerinin incelenmesi
Analysing customer purchasing preferences at Turkish crusing market
  1. Tez No: 546943
  2. Yazar: DENİZ ÖNDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERİM PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Turizm, İşletme, Marine, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kruvaziyer, Turizm Pazarlaması, Tüketici Satınalma Tercihleri, Odak Grup, Deniz Turizni, Cruise Shipping Marketing, Customer Purchasing Preferences, Focus Grup, Marine Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, tüketicilerin Türkiye kruvaziyer turizm pazarında, kruvaziyer tatil satınalma kararlarında tüketici tercihlerinin neye göre belirlendiğini anlayabilmek, önceliklerini saptamak, deneyimlerinden ve düşüncelerinden yola çıkarak, algısal bir bakış açısı ortaya konması amaçlanmıştır. Sosyo-kültürel benzeşik alt grupların oluşturduğu, araştırmacının ulaşabilirliği doğrultusunda Türkiye'de yaşayan kişilerden, en az bir kere kruvaziyer gemi seyahetine katılmış, bireysel geliri ve satınalma kararı verme yetisi olan 30 – 75 yaş arasında katılımcılardan gönüllük esasına göre seçilmiştir. Demografik yapı verilerinde hedefe yönelik dengeli bir dağılım olması amaçlanmış veyapılandırılmış örneklem oluşturulmuştur. 60 ve üzeri (üçüncü yaş) 10 kişilik ve 30-60 yaş arası (orta yaş) 6 kişilik katılımcılardan oluşan iki ayrı odak grup ile görüşmeler yapılmış ve bunlara ilave olarak 25 katılımcıyla önceden yapılandırılmış açık uçlu soru formunun yönetildiği ve yüzyüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplamda veri toplama aşamasında 41 kişilik bir örneklem hacimiyle çalışma tamamlanmıştır. Soruların belirlenmesi aşamasında ve teorik bilgiyi destekleyici sektörel ve deneyimsel bilgi edinmek amacıyla bir uzmanla derinlemesine yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak Odak grup görüşmeleri veyapılandırılmış görüşme yöntemleri kullanılmış, elde edilen bulgular içerik analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak ilgili katılımcılar kruvaziyer tatil satınalma kararlarında önem sırasına göre ilk başta Destinasyon çekiciliği'ne, daha sonra sırasıyla Fiyat'a, Mevsimselliğ'e, Gemide geçirilen süre'ye, Tur operatörlerinin imaj'ına ve Gemi konsept'ine bakmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to put forward a perceptual viewpoint by analyzing the consumers' experiences and thoughts to understand their preferences and to determine their priorities while deciding to buy cruise holidays in Turkey Cruise Tourism Market. Depending on the researcher's ability to access, the participants are chosen by volunteers, between 30 to 75 years old people, who are members of similar socio-cultural sub-groups, who have participated in cruise trips at least once, who live in Turkey, who have their own income and ability to choose to buy. In the demografic data, the aim is to have a balanced distribution towards the target and a structured sample is formed. Two separate focus groups, consisting of 10 people aged 60 and over (third age) and 6 people aged between 30 and 60 years (middle age) are created. Adding to this, the interviews were completed by asking previously prepared open-ended questions to 25 people. The study was completed with a sample volume of 41 people in total. An in-depth interview was conducted with an expert in order to identify the questions and to obtain sectoral and experiential knowledge supporting the theoretical knowledge. Focus group study and Interview study methods were used as the research methods and the findings were subjected to content analysis. As a result of the study it is found out that while deciding on the cruise holiday purchase, the participants first look at the destination attractiveness, followed by price, seasonality, time spent on board, tour operator's image and ship concept.