İstanbul'da yeme bağımlılığı ve bağlanma stillerinin ilişkisinin incelenmesi
The examination of relationship between food addiction and attachment of individuals living in Istanbul
  1. Tez No: 547140
  2. Yazar: MERVE PAÇACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, İstanbul, Yeme Bağımlılığı, Addiction, Attachment, Food Addiction, İstanbul
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası (TURBAHAR) kapsamında İstanbul'da yaşayan bireylerin Yeme Bağımlılığı ve Bağlanma düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya İstanbul'dan 1995 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, yeme bağımlılığı ve bağlanma düzeylerine ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada, Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, cinsiyet ve yaş değişkenine göre yeme bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. 18-23 yaş arası olan katılımcılarda yeme bağımlılığı puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, bağlanma düzeyi, katılımcıların yeme bağımlılığı düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Bağlanma alt boyutları olan kaçınma ve kaygının, yeme bağımlılığı belirtileri yüksek olan katılımcılarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Yeme bağımlılığını yordayıcı değişkenlerin analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, eğitim düzeyi, yaş ve güvensiz bağlanma düzeyinin yeme bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Genç katılımcılar, düşük eğitim seviyesinde olanlar ve güvensiz bağlanma biçimleri yüksek olanlar yeme bağımlılığı skorlarını yüksek bildiren katılımcılar olarak bulunmuştur. Saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %7'sinde anlamlı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında bağımlılık alanında yapılacak çalışmalara önemli katkılar sunacak ve ülke genelindeki bağımlılık oranlarının ve ilişkili psikolojik faktörlerin ele alınmasıyla ilerleyen dönem araştırma ve uygulamalara destek olacaktır.
Özet (Çeviri)
This research mainly based on Addiction and Mental Health Profile of Turkey aimed to examine the relationship between food addiction and attachment of individuals living in İstanbul. A total of 1995 people from İstanbul participated in the study and a survey study was conducted on demographic information, food addiction and attachment levels In the study, Sociodemographic Information Form, Behavior Impact Load Form and Experiences in Close Relationship Scale were used as measurement instruments. The study was carried out using quantitative research methods including descriptive and comparative analysis methods. According to the results of the study, it was determined that the level of food addiction was significantly different according to age. It was observed that the mean scores of food addiction was higher in the participants aged 18-23 years. In addition, the level of insecure attachment differs according to the participants' level of food addiction. The level of avoidant and anxious attachment styles was significantly higher in the participants who had higher levels of food addiction. In accordance with the findings regarding the analysis of variables predicting food addiction, gender, educational level, age and insecure attachment styles significantly predicted food addiction. Participants who were younger and. those with low education level, and those with high levels of avoidant and anxious attachment were found to have higher food addiction scores. The explanatory relationship was significant in 7% of the variance. It is thought that the findings of the study may contribute to the determination of the variables which can be taken into consideration in the studies to be performed in the field of behavioral addictions in terms the construction of effective intervention methods, further studies may be needed.