Marmara bölgesi'ndeki alkol kullanan bireylerin psikolojik semptomlarıyla ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between psychological symptoms and alexithymia levels for the individuals' who drink alcohol in Marmara region
- Tez No: 547290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol Bağımlılığı, Aleksitimi, Alcohol Addiction, Alexithymia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışmasında Marmara Bölgesi'nde taranacak olan bireylerde Bağımlılık yükü formunda alkol bağımlılığı olan kişilerin bağımlılık özellikleriyle psikolojik semptomları ve aleksitimi ilişkisinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi gibi değişkenlerine göre kısa semptomlar ve Toronto aleksitimi düzeyleri arasında bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Marmara bölgesinde yaşayan bireyler oluşmaktadır. Aynı zamanda kişilerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Davranış Etkileme Yükü Formu, Kısa Semptom Envanteri ve Toronto Aleksitimi Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T, Anova ve Regresyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; hemen hemen her gün alkol kullanan bireylerin anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ölçeklerinden aldığı puanlar ayda 1-2 kez, haftada 1-2 kez veya alkol kullanmayan bireylerin anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ölçeklerinden aldığı puanlara göre daha yüksek olduğu gibi sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca; bireylerin eğitim düzeyi, medeni durumu, yaş ve hostilite düzeyi bireylerin alkol sıklığını arttırmakta olduğu, bireylerin cinsiyeti, çocuk durumu bireylerin alkol sıklığını düşürmekte olduğu ve bireylerin eğitim düzeyi, medeni durumu, yaş, duyguları tanımada güçlük düzeyleri ve dışa dönük düşünme düzeyleri bireylerin alkol sıklığını arttırmakta olduğu sonuçlara varılmıştır. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara yönelik olarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between psychological symptoms and alexithymia with addiction features, for the one's who have alcohol addiction from the Addiction burden form, which will be scanned from Turkey Addiction and Mental Health Study Marmara Region. Besides, it is examined that whether there is a discrepancy between short symptoms and Toronto alexithymia levels, with variables such as individuals' sex, marital status and level of education. The population of the study is individuals' who live in Marmara region. Also, according to identify demographic characteristics of students Personal Information Form, and to evaluate variables, Behaviour Influence Burden Form, Short Symptom Inventory and Toronto Alexithymia Scale are applied. Unpaired T, Anova and Regression Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that individuals who have alcohol almost every day have higher scores on anxiety, depression, negative self-respect, somatization and hostility scales than indvidiuals who have alcohol once or twice in a week, in a month or who do not drink alcohol. In addition, it is seen that individuals' level of education, marital status, age and hostility levels increase their alcohol frequency, their sex, number of children decrease the alcohol frequency, and their level of education, marital status, age, difficulty levels on emotion recognition and extrovert thinking levels increase their alcohol frequency. In the discussion section at the end of the research, suggestions for researchers had been proposed on research findings.