Hepatosellüler karsinomda epitelial-mezenkimal transizyon sürecinde C-met sinyalizasyonu ve lncRNA hotair'ın ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of C-MET signalization and lncRNA hotair in epithelial-mesenchymal transition of hepatocellular carcinoma
- Tez No: 547410
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE NEŞE ATABEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: HCC, lncRNA, Caveolin-1, c-Met, HCC, lncRNA, Caveolin-1, c-Met
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmada hepatosellüler karsiomda (HCC) epitelial-mezenkimal transizyon (EMT) sürecinde c-Met tirozin kinaz reseptörü ile lncRNA HOTAIR'in olası ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırmada kantitatif PCR, immünblotlama, floresan işaretleme, konfokal/floresan görüntüleme, gerçek zamanlı hücre proliferasyon, motilite ve invazyon analiz sistemi, akış sitometrik hücre döngüsü analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: İnsan HCC hücre hatlarında c-Met ekspresyon/aktivasyon ve HOTAIR ekspresyon seviyeleri belirlenmiş, HOTAIR ekspresyonu ile c-Met aktivasyonu arasında ters korelasyon olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda; (I)HCC hücrelerinde ligand bağımlı ve bağımsız c-Met aktivasyonunun HOTAIR ekspresyonunu baskıladığı ve c- Met aktivitesinin engellenmesinin HOTAIR ekspresyonunu geri çevirdiği; (II)HOTAIR knock-down edildiğinde c-Met ile karşılıklı haberleşerek ligand-bağımsız c-Met aktivasyonunda rol alan Caveolin-1 ekspresyonunun arttığı; (III)HCC'de HOTAIR aşırıekspresyonunun c-Met ve Caveolin-1 ekspresyonunu/aktivasyonunu baskıladığı; (IV)HOTAIR'ın c-Met transdüksiyonunda rol alan Src-kinaz ve Erk1/2'nin aktivasyonunu baskılayarak c-Met sinyalizasyonu ile regule edilen motilite ve invazyon kapasitesinin kaybedilmesine ve proliferasyonun baskılanmasına neden olduğu; (VI)HOTAIR aşırı ekspresyonunun hücre adhezyon moleküllerinin ekspresyonunun regule ederek HCC hücrelerinin adhezyon-bağımsız sağkalıma katkı sağladığı saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak tez çalışması literatürde ilk kez kanserde c-MET/Caveolin- 1/HOTAIR moleküler ilişkisini ve HCC'deki fonksiyonunu tanımlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the possible relationship between c-Met tyrosine kinase receptor and lncRNA HOTAIR in hepatocellular carcinoma (HCC). Methods: Quantitative PCR, immunoblotting, immunofluorescent staining, confocal and fluorescence imaging, real-time cell proliferation, motility and invasion analysis system, flow cytometric cell cycle analysis methods were used in the study. Results: c-Met expression and activation, HOTAIR expression levels were determined in HCC cell lines and an inverse correlation was found between HOTAIR expression and c-Met activation. In this study, ligand-dependent and independent c- Met activation in HCC cells suppresses HOTAIR expression and, inhibition of c-Met tyrosine kinase activity reverses HOTAIR expression. HOTAIR knock down increased gene expression of c-Met and Caveolin-1 which is a scaffolding protein which activates c-Met signaling ligand independently. HOTAIR overexpression in HCC cells supress c- Met and Caveolin-1 expression and activation. HOTAIR inhibits the activation of Src kinase and Erk1/2 kinases involved in c-Met transduction; and reduce motility, invasion and proliferation. HOTAIR overexpression contributes to the adhesion-independent survival of HCC cells by reducing expression of cell tp ECM adhesion molecules. Conclusion: In conclusion, the thesis study described the c-Met/Caveolin- 1/HOTAIR molecular reciprocal interaction and its function in HCC for the first time.