Kanser kök hücre belirteci olan CD133 expresyonunun larinks kanserlerinde radyoterapi cevabındaki rolü
The role of CD133 expression of cancer stem cells on radiotherapy answer in larengeal cancer
  1. Tez No: 547409
  2. Yazar: EMRAH GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İMDAT YÜCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: CD133, kanser kök hücre, larenks kanseri, radyoterapi, CD133, cancer stem cell, laryngeal cancer, radiotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Erken evre glottik larinks kanserlerinde immunohistokimyasal olarak CD133 pozitifliği ile radyoterapi cevabı arasındaki ilişkinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Primer tedavisi radyoterapi olan 37 adet erken evre glottik larinks kanseri hastası değerlendirildi. En az 3 yıllık düzenli takipleri olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Daha önce larenkse yönelik kemoterapi alan veya cerrahi uygulanan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalar nüks olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldı. Bu iki grup immünohistokimyasal yöntemle CD133 ekspresyonu yönünden karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların onunda nüks oldu ve bunların 7 (%70) tanesinde CD133 pozitif, 3 tanesinde CD133 negatif olarak tespit edildi. Nüks görülmeyen 27 hastanın, 16 (%59) tanesinde CD133 pozitif, 11 (%41) tanesinde CD133 negatif olarak tespit edildi. Nüks olan 10 hastanın 7 (%70) tanesinde CD133 pozitif olarak bulunmasına rağmen; nüks olan ve nüks olmayan iki hasta grubu arasında CD133 pozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Erken evre glottik larinks kanserlerinde radyoterapi cevabı ve CD133 boyanması arasında bir ilişki bulunmadı. Literatürdeki; erken evre glottik larenks kanseri hastalarının, CD133 pozitifliği ile radyorezistans ilişkisinin karşılaştırıldığı en fazla hasta sayısına sahip çalışmadır. Çok basamaklı bir süreç olan karsinogenezisin moleküler yapısının anlaşılabilmesi için daha fazla hasta sayısı içeren çalışmaların yapılması ve farklı belirteçlerin değerlendirilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between CD133 positivity and radiotherapy response in early stage glottic laryngeal cancers. Materials and Methods: Thirty three patients with early-stage glottic laryngeal carcinoma who were treated with primary radiotherapy were evaluated. Patients with regular follow-up of at least 3 years were included in the study. Patients who had previously received chemotherapy for laryngeal surgery or underwent surgery were not included in the study. The patients were divided into two groups as recurrent and non-recurrent. These two groups were compared in terms of CD133 expression by immunohistochemical method. Results: Ten patients had recurrence and 7 (70%) had CD133 positive and 3 had CD133 negative. Of 27 patients who had no recurrence, 16 (59%) had CD133 positive and 11 (41%) had CD133 negative. 7 (70%) of 10 patients with recurrence were found to be positive for CD133; There was no statistically significant difference between two recurrent and non-recurrent patient groups in terms of CD133 positivity. Conclusion: There was no correlation between radiotherapy response and CD133 staining in early-stage glottic laryngeal cancers. In the literature; early stage glottic laryngeal cancer patients, CD133 positivity and radioresistance relationship is the most number of patients to compare the study. In order to understand the molecular structure of carcinogenesis, which is a multi-step process, it will be useful to conduct studies involving more patient numbers and to evaluate different markers.