Alveolar ekinokokkoz tanılı hastaların yaşadıkları bölgelerde bu hastalığın serolojik taranması
Serological screening of patients diagnosed as alveolar echinococcus disease in their home regions
  1. Tez No: 547598
  2. Yazar: ÖNDER AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN USLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Echinococcosis, Echinococcus multilocularis, Western blot, Alveolar echinococcosis, Echinococcosis, Echinococcus multilocularis, Western blot, Alveolar Echinococcus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda Doğu Anadolu Bölgesindeki parazitozun ELISA ile prevalansının ortaya konulması ve çıkan pozitif sonuçların Western Blot yöntemiyle. türlerin spesifik ayrımının yapılıp hastalığın erken teşhis edilmesiyle hızlı ve etkili tedavi alınması ve sonuçlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: İlgili kliniklerden Alveolar echinococcosis tanısı alıp ameliyat olmuş hastalar ile yakınlarını içeren yaşları 6-85 arasında değişen 151'i kadın (%49.50), 154'ü (%50.50) erkek toplam 305 gönüllüden kan alındı. Alınan kan örneklerinin serumlarına Echinococcus IgG-ELISA ve Echinococcus multilocularis Em.2-Em18 ELISA kitleri ile çalışma yapıldıktan sonra pozitif çıkan sonuçların Anti-Echinococcus EUROLINE Western Blot IgG kiti kullanılarak doğrulaması yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 17(%11.3)'si kadın, 12(%7.8)'si erkek toplam 29(%9.5) kişide EIgG-ELISA, ile 9(%6)'u kadın, 6(%3.9)'sı erkek toplam 15(%4.9) kişide ise Em2-Em18-ELISA pozitif olarak tespit edilmiştir. Bunlardan 12(%3.94)'si her iki test açısından da pozitif olduğu gözlenmiştir. Western blot ile yapılan doğrulamada kadınların 7(%21.9)'sinde Echinococcus multilocularis, 1(%3.1)'inde Echinococcus granulosus ve 2(%6.2)'sinde ise her iki parazit birden görülmüştür. Erkeklerin ise 3(%9.3)'ünde Echinococcus multilocularis, 1(%3.1)'inde Echinococcus granulosus ve 1(%3.1)'inde ise her iki parazit birlikte görülmüştür. Sonuç: Çalışmanın sonuçları, Alveolar echinococcosis'in bölgede halk sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini göstermektedir. Alveolar echinococcosis pozitif görüldüğü ailede hastalığın beslenme kaynaklı olduğu ve tüm bireylerin bu enfeksiyon yönünden incelenmesinin uygun olduğu düşüncesindeyiz. Bölgede yaygın görülen Alveolar echinococcosis enfeksiyonun teşhisinde Western blot'ın kullanılmasının uygun olacağı ve bu yöntemle Kistik echinococcosis ve Alveolar echinococcosis'in tanısal ayırımında doğrulama yöntemi olarak kullanılmasının, hastalığı tedavi etme yaklaşımında ve hastalığın tedavi sonrası takiplerinde hekimlere yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Dolaysıyla Western Blot IgG'nin bölge hastane laboratuvarlarında rutin kullanılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the prevalence of parasitosis in Eastern Anatolia by ELISA, to detect the parasitosis by the specific separation of species with Western Blot method and early detection of the disease and to inform the patients about early diagnosis, rapid and effective treatment of the disease. Material and Method: Blood Samples were provided from a total of 305 volunteers, who were diagnosed with alveolar echinococcosis and operated in concerned clinics and their relatives, (151 women, 49.50%) and 154 (50.50%) men, aged between 6-85 years, were included in the study. Initially, serums of blood samples were studied with Echinococcus IgG-ELISA and Echinococcus multilocularis E. multilocularis2-E. multilocularis18 ELISA kits, afterward verifying of positive results are ensured by using Anti-Echinococcus EUROLINE WB IgG kit. Results: In our study, 17 (11.3%) females and 12 (7.8%) males in total 29 (9.5%) of them were individuals were identified EIgG-ELISA positive. Besides that, with 9 (6%) females and 6 (3.9%) males in a total of 15 (4.9%), individuals were identified as Em2-Em18-ELISA positive. Of these, 12 (3.94%) were found to be positive for both tests. As a result of verifying by Western Blot, Echinococcus multilocularis in 7 (21.9%) women volunteers, Echinococcus granulosus in 1 (3.1%), and both parasites in 2 (6.2%). Echinococcus multilocularis was identified as 3(9.3%), EG 1(3.1%) and both parasites at the rate of 1(3.1%) of the male volunteers. Conclusion: Results of this study have shown that Alveolar echinococcosis (AE) still proceeds to threaten public health in the region. In the family AE detected positive; we consider the reason of disease is based on nutrition and it will be proper to investigate all family in the terms of this infection. In the diagnosis of prevalently seen AE infection in the region, we consider of using WB will be proper because of its sensitivity and specificity beside using WB method as verifying method of diagnostic differentiation of KE and AE in addition to it will assist to doctors seriously in the modality of treatment and during the post-treatment monitoring. Consequently, we consider that it is required to use WB IgG test routinely in hospital laboratories especially of this region