Toplum bilimlerinin yeniden biçimlenmesi ve örgütlenmesi: TÜBA örneği
Reshaped and reorganized social science: Example of TUBA
  1. Tez No: 547770
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ELDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN EĞRİBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumbilimlerinin Yeniden Biçimlenmesi, Toplumbilimlerinin Örgütlenmesi, Türkiye Bilimler Akademisi, Reformaturing of Communal Societies, Organizing Societies, Turkish Academy of Sciences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Küresel ilişkiler ve dönemin getirileri neticesinde toplumbilimleri mecburi bir yapılanma sürecine girmiştir. Ülkemizde de yaşaNan toplumbilimlerinin dönüşüm tartışmaları aşamasında yükseköğretim dışı bir kurum olan Türkiye Bilimler Akademisi'nin biçimlenmeye ve örgütlenmeye olan katkısı çalışmamızın temel konusunu oluşturmaktadır. Araştırmamızın genelinde uluslararası uyumlandırma süreçlerine dahil olan Türkiye'nin düzen ve sistemleri kendi kurumlarıyla bütünleştirme çabası aktarılmaktadır. Özelinde de TÜBA'nın bu sürece ilişkin faaliyetleri ve söylemleri sunulmaktadır. Varsayımımız, toplumbilimlerinin ve üniversitelerin yeniden düzenlenme aşamasında TÜBA gibi bir bilim kurumun öncülüğüne duyulan ihtiyaç üzerinedir. Bu bağlamda konumuzu üç ana bölüm halinde inceledik. Birinci bölüm, önemli küresel dönüşümlerin yaşandığı 1980 yılı itibariyle Batı'da ve Türkiye'de biçimlenme ve örgütlenme adına yapılan ilk tartışmaları kapsamaktadır. Ele aldığımız tartışmalar, toplumbilimlerinin ortaya çıkışını, gelişim sürecini ve günümüzde toplumbilimlerinin nasıl biçimlenmesi gerekliliğini aktaran bir rapor niteliğindeki“Sosyal Bilimleri Açın”eserinin incelenmesi ve önemi konusuyla başlamaktadır. Sunulan rapora yönelik Türkiye'de çağrıya karşılık verme amaçlı yapılan bir sempozyumun eseri“Sosyal bilimleri Yeniden Düşünmek”incelemesi ile ikinci alt başlık oluşturulmuştur. Üçüncü alt başlık, yayınevleri ve dergiler üzerinden aktarılan üniversite dışında oluşan örgütlenmeleri ele alır. İkinci bölüm, toplumbilimlerinin örgütlenmesinde kurumsal tartışmalar üzerine yoğunlaşmaktadır. Türkiye Bilimler Akademisi'nin oluşum ve gelişim sürecinin anlatıldığı ilk alt başlık kurumun bağımsızlık durumunu da ele alır. İkinci alt başlıkta kahramanlarının kim olduğundan ve çalışmalarından bahsedilir. Üçüncü alt başlıkta da örgütlenme aşaması ve oluşturduğu faaliyetler incelenmiştir. Üçüncü bölüm, toplumbilimlerinin yeniden biçimleniş açısından uygulamalarından bahseder. 1997 sonrasında yaşananlar, Yükseköğretim Kurulu'nun yeniden düzenlenmesi tartışmaları ve ulusal tabanlı sistemlerin oluşturulması ilk alt başlığın konularındandır. İkinci alt başlıkta oturmaya çalışan bir sistem, uyumlandırma sürecindeki etkileşimler ve bu bağlamda yer alınan değişim programlarının neler olduğuyla ülkemizin uygulamaların neresinde yer aldığı incelenmiştir. Son alt başlıkta da yine belirli kararlar çerçevesinde oluşturulan akademik atama ve yükseltme kriterleri incelenmiş, yayın yapma faaliyetlerine de değinilmiştir. Kapsamlar incelendiğinde uygulamaların bir değişim çerçevesi sunduğu, yükseköğretim alanında geliştirilen sistemlerin uyum sağlama amaçlı yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye Bilimler Akademisi'nin de tartışma oluşturduğu alanlarda yaşanan uyum süreçlerinin kararlılığı sonucu eski ağırlığını yitirdiği gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of global relations and the returns of the century, sociology has entered into a mandatory process. In our country, the debate stage of transformation experienced in higher education, a sociology external contribution to the formation and organization of the Academy of Sciences in Turkey are the main subject of our study. Turkey's layout and systems involved in the process of international harmonization of our research is transferred to the general integration efforts of their own institutions. In particular, the activities and discourses of TUba related to this process are presented. Our assumption is about the need for the leadership of a scientific institution such as TUBA in the reorganization of sociology and universities. In this context, we have examined your subject in three main sections. The first part covers the first discussions on the name of shaping and organizing in the west and Turkey as of 1980, where significant global transformations have occurred.. We discussed a report that convecs the emergence of community sciences, the development process and the necessity of the formation of social sciences today Advisory“Open Social Sciences”The study and importance of the work. The work of a symposium aimed at responding to the call in Turkey for the report presented“Rethinking the Social sciences”The second subheading was created with the review. The third sub-title addresses organizations outside the university, which are transmitted through publishers and magazines. The second part focuses on institutional discussions in the organization of social Sciences. The first sub-title of the Turkish Academy of Sciences discusses the process of formation and development, as well as the independence status of the institution. The second sub-title mentions who the protagonists are and their work. In the third sub-title, the organization stage and its activities were investigated. The third chapter talks about the practices of sociology in terms of reforming. After the 1997, discussions of the reorganization of the Council of Higher Education and the creation of national-based systems are the topics of the first subtopic. A system that tries to sit in the second sub-heading, where the interactions in the harmonization process and the exchange programs involved in this context are located, where our country's applications Received. In the last sub-title, the academic assignment and promotion criteria, which were created within the framework of certain decisions, were examined and the publication activities were also mentioned. When the scopes were examined, it was determined that the applications offered a framework change and the systems developed in the field of higher education were mad efor adaptation. It seems to have lost its influence due to the adaptation process in areas of debate that the Turkish Science Acedemy also helped create.