Müzelerde görsel kimlik uygulama örnekleri ve eser analizleri
Visual identity practice in museums and work analysis
- Tez No: 548407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN LİMON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Fine Arts, Museology
- Anahtar Kelimeler: Görsel Kimlik, Müze, Müzecilik, Sanat, Visual Identity, Museum, Museology, Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tarih boyunca uluslar, kendi halklarıyla ve çevrelerindeki diğer uluslarla kurdukları iletişimlerde bir takım semboller kullanmışlardır. Ulusların eskiden beri kullandıkları semboller ile modern kurumların günümüzde onca teknik, toplumsal ve kültürel evrimden sonra kullandıkları semboller aynı temel kavramlar üzerine kurulmuştur. Günümüzde müze, geleneksel değerlendirme kriterlerinin geçmişte kaldığı, sanat dünyasında kurumların marka değeri temel değerlendirme kriteri olarak görülmektedir diyebiliriz. Bu durum müzecilikte değer kazanmak için markalaşmayı gerektirmektedir. Markalaşma ise yoğun rekabetin hakim olduğu günümüz dünyasında markaların sahip oldukları görsel kimliğin, çağın hızına ayak uydurabilmesi ve müşterilerin beklentilerini dikkate alarak ortak bir değere sahip olması ile mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda çağdaş müze ve sanat müzeleri için markalaşmanın önemliliği görsel kimlik kavramından yola çıkarak sorgulanmış ve örneklendirilmiştir. Görsel kimlik yaratma sürecinde başvurulan unsurlar belirlenmiş ve bu bağlamda seçilen: İstanbul Modern, SFMOMA, Pera Müzesi, Guggenheim, IMOGA ve Paul Klee müzelerinin görsel kimlikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, nations have used symbols in their communication with their own people and with other nations around them. The symbols used by nations throughout the history and the symbols used by modern institutions today after all those technical, social and cultural evolution are based on the same basic concepts. Nowadays, we can say that the museum is seen as the basic evaluation criterion of the brand value of institutions in the art world where the traditional evaluation criteria is bygone. This situation requires branding in order to gain value in museology. In today's world, which is dominated by intense competition, branding is only possible with the visual identity of brands keeping up with the pace of the times and possessing a common value by taking into consideration the expectations of customers. In this context, the importance of branding for contemporary museums and art museums has been questioned and exemplified based on the concept of visual identity in our study. The referred components in visual identity creation process have been determined and visual identities of Istanbul Modern, SFMOMA, Pera Museum, Guggenheim, IMOGA and Paul Klee museums that were selected in this context have been examined.