Savunma harcamaları ekonomik büyüme ilişkisinin analizi: Dini perspektif odaklı çalışma
Defense expenditures economic growth relationship: Religious perspective focus study
- Tez No: 548408
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma, harcama, ekonomi, din, Defense, expenditure, economics, religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Literatürde kamu harcamaları kapsamında savunma sanayinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi özellikle 11 Eylül Amerika ve Paris 2015-2017 terör faaliyetleri sonrasında yoğun bir şekilde incelenmektedir. Ülke bazlı ve panel çalışmaların yapıldığı literatürde, kullanılan metodolojiye göre farklı sonuçlar elde edilmektedir. Ancak son dönem Batılı medya yapılan bu terör faaliyetlerinin din odaklı yapıldığı iddiası ile özellikle bir barış ve huzur dini olan İslam ile terörü bir arada göstermeye çalışmaktadır. Bu çalışmada literatürde ilk defa ülkeler din perspektifine göre 3 gruba ayrılarak (Müslüman, Hristiyan ve Yahudi) 1990-2017 dönemini kapsayacak şekilde savunma harcaması ekonomik büyüme ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada kullanılan hem FMOLS hem de DOLS test sonuçları Hristiyan ülkelerde savunma harcamalarının uzun dönemde ekonomik büyüme üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu gösterirken, Müslüman ülkelerde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir. Yahudi tek ülke olan İsrail'e ilişkin tahmin sonuçları uzun dönemde savunma harcamalarının ekonomik büyümeyi azaltıcı etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The effect of the defense industry on economic growth in the context of public expenditure in the literature is particularly concentrated in the aftermath of the terrorist activities of September 11, America and Paris in 2015-2017. According to the methodology used in country-based and panel studies, different results are obtained. However, the recent Western media attempted to show the terrorism which is a religion of peace and tranquility with the claim that these terrorist activities are made religion oriented. In this study, for the first time in the literature, the relationship between defence expenditure and economic growth was examined by dividing countries into 3 groups according to the religious perspective (Muslim, Christian and Jewish) in the period 1990-2017. Both FMOLS and DOLS test results used in the study show that defense expenditures in Christian countries have a positive effect on economic growth in the long term, while they do not have a statistically significant effect on Muslim countries. The predicted results of Israel, which is the only Jewish country, reveal long-term defense spending in reducing economic growth.