Sosyal çalışmacıların fiziksel engelli bireylerin sorunlarına yönelik tutumları
Attitudes of social workers towards the problems of individuals wi̇th physical disabilities
- Tez No: 548614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURHAN ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Çalışmacı, Fiziksel Engelli, Tutum, Social Worker, Physically disabled, Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada, sosyal çalışmacıların fiziksel engelli bireylerin sorunlarına yönelik tutumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırma kapsamında; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler ve diğer kamu ve kuruluşlarında bulunan sosyal çalışmacılara ulaşılmaya çalışılmıştır. Fiziksel engelli bireylere yönelik tutumların belirlenebilmesi için Atherton vd. (1993) tarafından oluşturulan ölçek, fiziksel engelli bireylere yönelik uyarlanarak kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın ilk bölümü, özelinde fiziksel engelli bireyler olmak üzere engellilik alanında literatür çalışması olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise sosyal çalışmacılara uygulanan anketin, SPSS 16 programı kullanılarak ortaya çıkan istatistiksel verilerin kullanılmasıyla, fiziksel engellilere yönelik tutumların belirlendiği bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Verilerin sunulmasının ardından, genel bir değerlendirme yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to investigate the attitudes of social workers towards the problems of physically disabled individuals. Within the scope of this study, it has been tried to reach social workers in the Ministry of Family Labor and Social Services, Ministry of Health, universities and other public institutions. In order to determine attitudes towards physically handicapped individuals, the scale, created by Atherton vd. (1993), was used by adapting for physically disabled individuals. The first part of the research was prepared as a literature study in the field of disability specially for disabled. In the second part of the research, the questionnaire applied to the social workers is used as the section where the attitudes towards the physically disabled are determined by using the data obtained by using the SPSS 16 program. After the presentation of the data, the study was finalized by making a general evaluation.