Identifying critical cybersecurity controls at country level
Ülke düzeyinde kritik siber güvenlik tedbirlerinin belirlenmesi
- Tez No: 548678
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ ÇİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, stratejik tedbirler, ülke seviyesinde siber güvenlik tedbirleri, siber güvenlik stratejisi, siber güvenlik tedbirleri, Cybersecurity, strategic controls, nation-level cybersecurity controls, cybersecurity strategy, cybersecurity controls
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dünyadaki tüm devletler terörizm, küresel mali kriz, iklim değişikliği gibi varlıklarını tehdit eden yeni aktörlere karşı tedbir almaya çalışıyorlar. Siber güvenlik de devletlerin tedbir almaya çalıştıkları bu aktörlerden birisidir. Sebep ister karşılaştıkları kısıtlar isterse de uluslararası ortamdan doğan uyuşmazlıklar olsun, alışılmadık yeni bir aktör küresel düzeni çoktandır tehdit etmektedir. Siber güvenlik devletlerin sınırları dışında başlar. Çünkü internetin doğası gereği siber saldırılar herhangi bir zamanda ve dünyanın herhangi bir yerinde bir devlete karşı icra edilebilir. Siber güvenliğini sağlamak için de devletler, bazı kritik tedbirleri ilk hat savunması olarak en başta almak zorundalardır. Bu çalışmanın ana hedefi; devletlerin, siber alemin sunduğu faydalara gem vurmadan ve Internetin mimarisiyle boğuşmadan, stratejik siber güvenlik tedbirlerini nasıl belirleyeceği ve nasıl yöneteceğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
All the states around the world are trying to take measures against the new actors that threaten their very existence such as terrorism, global financial crisis, and climate change. Cybersecurity is one of these actors that states try to take measures against. Whether the reason is limitations that they encounter or disagreements originated from the international environment, a new unconventional challenge has been already posing a threat to the global order. Cybersecurity starts from the outside of state borders since cyber attacks can be committed against a particular state at any time and at any part of the world due to the nature of the Internet. In order to ensure cybersecurity, states should take some critical measures in the first place as the first line of defence. The main objective of this study is to show how states can identify and manage their strategic cybersecurity controls without grappling with the Internet's architecture and undermining the very benefits of cyberspace.