Manisa yazma eser kütüphanesi'nde bulunan kırâat ve tecvid yazmaları (Tesbit-tasnif ve değerlendirme)
Qiraat and tajweed manuscripts in the Manisa manuscript library (Detection-classification and evaluation)
  1. Tez No: 548812
  2. Yazar: İSA SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa Yazma Eser Kütüphanesi, Kıraat, Tecvid, Nüsha, Varak, Manisa Manuscript Library, Qıraat, Tajweed, Copy, Waraq
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmamızda Manisa Yazma Eser Kütüphanesi'nde bulunan Kıraat'a dair 66, Tecvid ilmine dair de 50 eser ve bu eserlerin müellifleri tanıtılmıştır. Kütüphanede bulunan eserler İl Halk ve Akhisar Zeynelzâde olmak üzere iki koleksiyonda tasnif edilmiştir. Tezde katalog halinde eserlerin fizîki özellikleri belirtilirken İl Halk bölümü için Hk, Akhisar Zeynelzade bölümü için de Ak Ze kısaltmaları kullanılmıştır. Çalışmamız, giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ile ilgili tezimize dair genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Manisa YEK'te bulunan Kırâat yazmaları, tahkik edilmemiş olan ve tahkik edilmiş olan şeklinde, iki genel başlık ve farklı alt başlıklar altında tanıtılmıştır. İkinci bölümde önce Tecvid ilmine dair açıklamalarda bulunulmuş, ardından da Manisa YEK'te bulunan Tecvid yazmaları, tahkik edilmemiş olan ve tahkik edilmiş olan şeklinde iki genel başlık ve farklı alt başlıklar altında istifadeye sunulmuştur. Bugüne kadar henüz tahkik edilmemiş olan eserlerin tanıtımı detaylıca yapılmış olup, müellifi bilinen eserlerin, müellifleri hakkında da kısaca bilgiler verilmiştir. Çalışılmış olan eserlerde ise eserin fiziki özellikleri, çalışıldığı üniversite, basılmışsa basıldığı yer, tarih vb. bilgileri belirtilmiştir. Çalışmamız, esere dair genel değerlendirme ve tavsiyeler içeren sonuç kısmıyla son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, there are 66 works related to Qıraat that located in Manisa Manuscript Library and 50 works related to the science of Tajweed and the authors of these works were acquainted. The works in the library were classified in two collections: İl Halk and Akhisar Zeynelzâde. In the thesis, the physical properties of the works in the catalog, while the Provincial People's section for the Hk, Akhisar Zeynelzade section is used for the abbreviations Ak Ze. Our study consists of an introduction two main sections and results. In the introduction, general information about the subject, purpose, method and resources of the study is given. In the first part, in Manisa YEK were presented under two main headings and different sub-headings. In the second chapter, in Manisa YEK were presented under two main titles and different sub-headings as unedited and studied. The presentation of the works, which have not yet been determined, has been made in detail and brief information about the authors of the known works is given. In the works, the physical properties of the work, the university where it was studied, the location where it was published, the date, and so on. information is indicated. Our study concludes with the conclusion section which contains general evaluation and recommendations about the work.