Pazarcık ve yöresi aşiretlerinde dini inanç ve sosyal hayat: Sinemili ve Atmalı aşireti örneği
Religious belief and social life in pazarcik and region: Sampple of sinemili and Atmali tribes
- Tez No: 548840
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Maraş, Aşiret, Türkmen, Alevi, Atmalı, Sinemili, Marash, Tribe, Türkoman, Alevi, Atmalı, Sinemili
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, Pazarcık'taki Sinemli ve Atmalı Aşiretlerinin sosyal ve kültürel hayatlarını ele almaktadır. Bu tez kapsamında Pazarcık ilçesi Alevi aşiretlerinin yoğun olarak yaşadıkları yerler, mahalle, köy ve obaları incelenmiştir. Bununla birlikte aşiret kavramı ve bölgedeki Türkmenlerin tarihçesi ele alınmıştır. Sinemili ve Atmalı Aşiretleri geniş olarak incelenecek, hem bu iki aşiret arasında var olan, hem de genel olarak aşiretler arasında bağlar ve değişim süreçleri araştırılmıştır. Tez, genel olarak her iki aşiretin tarihine ilişkin araştırmaları içermektedir. Bu çalışmanın amacı, Pazarcık'ta mevcut en önemli iki Alevi aşiretin, tarihçesi, sosyo-kültürel yapısı, çevre ile ilişkilerive özelliklerini araştırmaktır. Araştırmada genel olarak saha araştırması esas alınarak kaynak kişilerle yapılan görüşmeler, Alevi kanaat önderleri ile yapılan röportajlar, kitabi bilgilerle karşılaştırmak suretiyle belirli bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Böylece Maraş'ta ilk Türkmen akınlarından Dulkadirli Türkmenlerine, Osmanlı'dan Cumhuriyete uzanan süreçte yöremizde yaşanan inançlar, Alevi aşiretlerinin sosyo-kültürel hayatları, Sinemili ve Atmalı aşiretlerinin tarihçesi ve geçirdikleri dini-kültürel gelişim ve değişim süreçleri ele alınmış olacaktır. Bununla birlikte bir Türkmen bölgesi olanPazrcık'ın siyasî, sosyal ve kültürel hayatı ele alınmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the social and cultural life of the Sinemli and Atmali tribes in Pazarcık.In this thesis, the places where Alevi tribes of Pazarcık district, densely inhabited, neighborhoods, villages and hamlets were examined. However, the concept of tribal and the history of the Turkmens in the region are discussed. Sinemili and Atmalı Tribes will be examined extensively and the links between these two tribes, as well as the tribes in general, and change processes have been investigated. The thesis generally includes research on the history of both tribes. The aim of this study is to investigate two of the most important Alevi tribes, their history, socio-cultural structure, relations with the environment and their characteristics. Interviews with source persons on the basis of field research in general interviews with Alevi opinion leaders by comparing them with the book information a specific result has been tried to be reached. Thus, from the first Turkmen raids in the Marash, to the Dulkadirli Turkmen, The beliefs in our region from the Ottoman period to the Republic Socio-cultural life of Alevi tribes History of Sinemili and Atmalı tribes and religious-cultural development and change processes will be discussed. In addition, the political, social and cultural life of a Turkmen region, Pazarcık, will be discussed.