Sapanca Gölü'ne dökülen 8 derenin su kalitesinin belirlenmesinde epilitik diyatomelerin indikatör olarak kullanımı
Use of ephilithic diatoms as indicator for determining the water quality of 8 streams in Lake Sapanca
  1. Tez No: 548852
  2. Yazar: ESRA ALEMDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sapanca Gölü, Diyatome, Su kalitesi, TIT, Ekolojik Durum, Akarsular, Lake Sapanca, Diatom, Water Quality, TIT, Ecological Status, Streams
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Sapanca Gölü'nü besleyen seçilmiş 8 derenin su kalitesini belirlemek için Mart 2015- Şubat 2016 tarihleri arasında aylık olarak 8 istasyonda yapılmıştır. Su sıcaklığı, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüş madde, pH ve çözünmüş oksijen konsantrasyonu YSI proplus su kalitesi ölçüm sondası kullanılarak aylık olarak ölçülmüştür. Suyun kimyasal analizleriaylık olarak alınan su örneklerinin laboratuarda standart metodlara göre ölçülmesi ile belirlenmiştir. Diyatome örnekleri hidroklorik asit (HCl) ve sıcak hidrojen peroksit (H2O2) kullanılarak temizlenmiştir ve DPX kullanılarak daimi preparat haline getirilmiştir. Örneklerin 400Χ ve 600Χ büyütmeler kullanılarak ışık mikroskobu yardımıyla teşhis ve sayımları yapılmıştır. Epilitik diyatomelerin tür kompozisyonu, biyoçeşitliliği ve yoğunluğunun belirlenmesinin yanında TIT (Trofik İndeks Türkiye), EPI-D (Theeutrophication / Pollution Index-Diatom), IPS (Index of Pollution Sensitivity) ve TDI (Trophic Diatom Index) indeksleri de kullanılarak derelerin ekolojik durumu belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca fizikokimyasal veriler ile diyatomeler arasındaki ilişkiler irdelenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda toplam 132 diyatome taksonu teşhis edilmiştir. Çalışma süresince Achnanthidium minutissimum ve Cocconeis placentula en baskın taksonlar olarak belirlenmiştir. Yapılan fizikokimyasal analizler istasyonların su kalitesini 1. ve 2. sınıf olarak belirlemiştir. TIT, EPI-D, IPS, TDI indeksleri sonuçlarına göre Sapanca Gölü'nü besleyen 8 derenin su kalitesi orta olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the water quality of 8 streams in Lake Sapanca Basin between March 2015 and February 2016. Water temperature, specific conductance, total dissolved solid, pH and dissolved oxygen were measured monthly using a YSI proplus water probe. Chemical analyzes of waters were done monthly according to standard methods. The diatom samples were cleaned using HCl and H2O2. Cleaned diatom suspensions were dried onto glass coverslips and mounted in DPX. Then the slides were investigated using light microscope using 400× and 600× magnification. In addition todetermine the community composition, diversity and abundance of the epilithic diatoms, TIT (Trophic Index Turkey), EPI-D (The eutrophication/Pollution Index-Diatom), IPS (Index of Pollution Sensitivity) and TDI (Trophic Diatom Index) indexes were used to evaluate the ecological status of these streams. Moreover, the relationship between physicochemical data and diatoms were investigated. As a result, 132 taxa were identified from different genera in diatoms. During the study, Achnanthidium minutissimum and Cocconeis placentulawere determined as dominant taxa.Physicochemical analyzes indicated that the water quality of these stations were 1st and 2nd class. TIT, EPI-D, IPS and TDI indexes were categorized these 8 streams as medium status.