Endometrium kanseri hücrelerinde; karboplatin, progesteron ve kalsitriolün anti-tümöral etkileri
Anti-tumor effects of carboplatin, progesterone and calcitriol on endometrial cancer cells
  1. Tez No: 549270
  2. Yazar: EZGİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR DENİZ TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, karboplatin, progesteron, kalsitriol, anti-tümör, Endometrial cancer, carboplatin, progesterone, calcitriol, anti-tumor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde kadın genital sisteminin en sık görülen malignitesi endometrium kanseri (EK)'dir. Çalışmamızda EK hücreleri olan Ishikawa hücrelerinde, klinikte EK tedavisinde kullanılan ilaçlar olan karboplatin ve progesteronun anti-tümöral etkileri araştırılmış olup, aynı zamanda yine klinikte vitamin D (VD) eksikliğinde kullanılan kalsitriolün anti-neoplastik etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda, bu bileşiklerin tümör hücreleri üzerindeki inhibitör etkisi, hücre canlılığı saptanarak belirlenmiş olup, karboplatin, progesteron ve kalsitriolün hücrelerde doza ve zamana bağlı olarak hücre inhibisyonunu arttırdıkları saptanmıştır. Yine, kalsitriolün karboplatin ile birlikte hücrelere uygulandığında hücreler üzerindeki öldürücü etkilerinin arttığı saptanmıştır. Kanser tedavisinde en önemli basamak olan apoptoz sonuçları değerlendirildiğinde, her üç maddenin de hücrelerde apoptozu tetiklediği, karboplatinin hücrelerde doza bağlı olarak apoptozu arttırdığı, progesteron ve kalsitriolün ise, artan dozlar ile birlikte hücrelerde nekrozu da tetiklediği gözlenmiştir. Ayrıca, ilaç kombinasyonları değerlendirildiğinde apoptoz değerleri arasında bir fark saptanmamıştır. Yine, karboplatin, progesteron ve kalsitriolün hücrelerde migrasyonu tetiklemek yerine 12 saat sonunda hücrelerin ölümüne yol açtığı saptanmıştır. Karboplatin + kalsitriolün birlikte kullanımının hücrelerde migrasyon deneyinde hücre ölümünü daha çok tetiklediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer (EC) is the most common malignancy of the female genital system in developing countries. In our study, anti-tumoral effects of carboplatin and progesterone that are used in the treatment of EC were investigated on Ishikawa endometrial cancer cell lines. Anti-neoplastic effects of calcitriol, which is used in vitamin D (VD) deficiency were also investigated. In this context, the inhibitory effect of these compounds on tumor cells were determined by detecting cell viability and it was observed that carboplatin, progesterone and calcitriol increased the dose and time dependent cell inhibition. Again, when the calcitriol is applied along with carboplatin anti-tumoral effects were increased. When the results of apoptosis were evaluated, which is the most important step in cancer treatment, it was observed that all three substances triggered apoptosis in cells, carboplatin increased the apoptosis in cells via dose-dependent and progesterone and calcitriol increasing doses triggered necrosis. Besides, there was no difference in apoptosis levels when combinations of these agents were evaluated. In addition, carboplatin, progesterone and calcitriol were found to cause cell death instead of triggering migration at the end of 12 hours. Combined usage of carboplatin and calcitriol was found to trigger cell death more frequently during the migration test.