Temporal bölgeye yapılacak intrakranyal cerrahi girişimler açısından sulcus lateralisin (sylvian fissür) anatomik olarak incelenmesi
Anatomical evaluation of lateral sulcus (sylvian fissure) for temporal intracranial surgical approaches
  1. Tez No: 549305
  2. Yazar: SALİH SAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜVENÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sulcus Lateralis, Sylvian Noktası, Pterion, Kadavra Çalışması, Lateral Sulcus, Sylvin Point, Pterion, Cadaveric Study
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
TEMPORAL BÖLGEYE YAPILACAK İNTRAKRANYAL CERRAHİ GİRİŞİMLER AÇISINDAN SULCUS LATERALIS'İN (SYLVIAN FİSSÜR) ANATOMİK OLARAK İNCELENMESİ Salih Sayhan Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstütüsü [email protected] ÖZET Amaç: Sulcus lateralis (SL), temporal, parietal ve frontal lobları birbirinden ayıran ve superolateral beyin bölgesinin sık kullanılan cerrahi koridorudur. Çalışmamızın amacı, kranyum dış yüzünde ve kortikal yüzeyde yer alan referans anatomik yapılarla, sulcus lateralis üzerinde yer alan referans yapıları ilişkilendirip, preoperatif ve operatif süreçlerde, cerrahi bölgede anatomik yapıları tanımlayarak, cerrahi güvenliğe katkı sağlamaktır. Yöntem: Çalışmamızda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuarında bulunan dekapite formaldehit ile fikse 12 erişkin kadavra baş bütününde, bilateral 24 hemispherium cerebri'de yapıldı. Serebrovasküler yapıları renkli silikon enjeksiyonu ile dolduruldu. Baş bütünlerinde kemik yapı üzerindeki referans noktaların yüksek devirli dirille delinerek, dura mater üzerinde izdüşümleri işaretlendi. Ardından SL üzerindeki referans noktalar ile kranyum üzerindeki kemik referans noktalar ilişkilendirilip, aralarındaki mesafeler ölçüldü. Ölçümler 0.01 mm'ye duyarlı digital kaliper ile yapıldı. İstatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Sylvian Noktası (SN)-pterion arası 10.00±3.30mm, SN-zygoma kökü arası 41.22±7.13mm, SN ile linea temporalis superior ve sutura coronalis'in kesişme noktası arası 32.87±9.69mm, SN ile T7 noktası arası 37.45±7.66mm, SL-sutura squamosa arası mesafesi 6.44±4.63mm olarak ölçüldü. SN ve gyrus supramarginalis arası 59.54±9.90mm, ramus ascendens anterior-SP arası 6.37±1.87mm, ramus ascendens anterior-sulcus precentralis'in SL üzerindeki noktası arası 11.95±3.70mm, SN ve arteria cerebri media'nın bifurkasyosu arası mesafe 18.58±4.21mm olarak ölçüldü. Sonuç: SL ve onunla ilgili yapıların, calvaria dış yüzündeki referans kemik yapılarla olan ilişkisinin ve mesafelerinin tanımlanması, preoperatif ve intraoperatif süreçlerde, cerrahi işlemin planlaması ve uygulamasında güvenli cerrahi girişimler açısından kolaylaştırıcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Lateral Sulcus is frequently used surgical corridor of superolateral brain region that separates temporal, parietal and frontal lobes. The purpose of our study is to associate cortical refence points with calvarial landmarks and defining the surgical anatomical structures to gain safety in surgery. Method: In our study, we used 12 adult decapitated cranium, bilaterally 24 formalin fixed hemispherium cerebri specimens that were consisting at the laboratuary of Dokuz Eylül University School of Medicine Departmant of Anatomy. The whole cerebrovascular structures were filled with silicone injections. The landmarks on calvaria were drilled with a high speed drill and projections on duramater were marked. Then the distances between the reference points on LS and the bone reference points on the cranium were measured. Distances were measured with a digital caliper with a sensitivity of 0.01mm. Statistical analyzes were performed. Results: The distance between Sylvian Point (SP)-pterion was 10.00±3.30mm, the distance between SP and zygomatic root was 41.22±7.13mm, the distance between superior temporal line and coronal suture intersection point to SP 32.87±9.69mm, the distance between SP to T7 point 37.45±7.66mm, the distance between squamous suture to SL 6.44±4.63mm. The distance between SP and supramarginal gyrus was 59.54±9,90mm. The distance between anterior ascending ramus-SP was 6.37±1.87mm, the intersection point of precentral sulcus with SL was 11.95±3.70mm. The distance between sylvian point and middle cerebral artery bifurcatio was 18.58±4.21mm. Conclusion: Intraoperative and preoperative planning for neurosurgical procedures of SL region identifiying SL and related structures may play a critical role for safe surgery.