Şizofreni hastalarında iskemiye modifiye albümin ve oksidatif stresin incelenmesi
Ischemia-modified albumin (Ima) and oxidative stress in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 549570
  2. Yazar: TÜBA ŞERİFE ELMAS
  3. Danışmanlar: UZMAN ALİ METEHAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, oksidatif stres, iskemi modifiye albümin (İMA), total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ), schizophrenia, oxidative stress, ischemia modified albumin (IMA), total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Şizofreni Hastalarında İskemiye Modifiye Albümin (İMA) ve Oksidatif Stresin İncelenmesi Amaç: Oksidatif stres değişik mekanizmalarıyla şizofreni patofizyolojisinde yer almaktadır. Plazmada en fazla bulunan protein olan albümin, önemli antioksidan etkilere sahiptir. Serbest radikaller ve antioksidan savunma sistemi arasındaki denge bozulduğunda, albüminin metal bağlama özelliğinden yararlanılarak geliştirilmiş bir belirteç olan İMA'nın yükseldiği bilinmektedir. Literatürde şizofreni hastalarında İMA ve oksidatif stres parametrelerini birlikte değerlendiren bir çalışma yoktur. Bu çalışmamızda şizofreni hastalarında Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), İskemiye Modifiye Albümin (İMA) düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Mayıs 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde yatarak tedavi gören ve ayaktan polikliniğe başvuran, DSM-5 tanı kriterlerine göre şizofreni tanılı, ilaçsız ya da en az 1 aydır ilaç kullanmayan, gönüllü 111 şizofreni hastası alındı. Kontrol grubu olarak da yaş, cinsiyet açısından hasta grubu ile benzer özellikte 57 sağlıklı kontrol alındı. Araştırmaya dahil edilen hastalara araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyodemografik veri formu, Klinik Global İzlenim Ölçeği/Hastalık Şiddeti, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği uygulandı. Hasta ve kontrol grubunun hemogram, biyokimya, CRP laboratuar tetkikleri yapıldı, vücut kitle indeksi hesaplandı, İMA, TAS, TOS kitleri ile testler çalışılıp, OSİ değeri hesaplandı. Bulgular: Şizofreni hasta grubunda TOS, OSİ, CRP değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanırken; İMA, Albümin ve İMA/albümin oranı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. TAS açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Hastalarda TOS ile PANSS-Negatif, PANSS-Genel ve PANSS-Toplam Ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. TAS ile yaş, hastalık süresi, PANSS-Negatif, PANSS- Genel, PANSS-Toplam ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon, TAS ile albümin, CRP, İMA/albümin oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. İMA ile yaş, hastalık süresi, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçek puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon, İMA ile TAS arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde orta düzey korelasyon saptandı. OSİ ile hastalık süresi, PANSS-Negatif, PANSS-Genel, PANSS-Toplam Ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon, OSİ ile albümin arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı. ROC analizi ile yapılan değerlendirme sonucunda TOS ve OSİ değerlerinin şizofreniyi öngörmede tanısal değeri olduğu görüldü (sırasıyla p=0,015 AUC= 0,615, p=0,041 AUC=0,597). Şizofreni hastalığı bulunma olasılığı TOS değeri>11,108 olan bir kişi için 3,59 kat artmış olarak bulundu. Sonuç: Bulgularımız şizofrenide oksidatif stres parametrelerinin ve oksidatif strese bağlı olarak protein modifikasyonunun bir belirteci olan İMA'nın şizofreni etyopatogenezinde yeri olabileceğini, artmış oksidatif stresin hastalığın seyrini olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ischemia-Modified Albumin (IMA) and Oxidative Stress in Patients with Schizophrenia Objective: Oxidative stress is involved in the pathophysiology of schizophrenia with different mechanisms. Albumin, which is the most abundant protein in plasma, has important antioxidant effects. When the equilibrium between free radicals and antioxidant defense system is disturbed, it is known that IMA, which is an improved marker using the metal binding property of albumin, increases in plasma. In the literature, there are no studies evaluating IMA and oxidative stress parameters together in schizophrenia patients. The aim of this study was to compare plasma Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), Oxidative Stress Index (OSI), Ischemia Modified Albumin (IMA) levels in schizophrenia patients with healthy controls. Method: A total of 111 patients admitted to the inpatient and outpatient Psychiatry Clinic of Health Sciences University Konya Training and Research Hospital between May 2018 and December 2018, diagnosed with schizophrenia according to DSM-5 diagnostic criteria, who had not used any drugs or had not used drugs for at least 1 month were included in the study. As a control group, 57 sex and age matched healthy control subjects were included. Sociodemographic data form, Clinical Global Impression Scale / Disease Severity, Positive and Negative Syndrome Scale, Calgary Depression Scale for Schizophrenia were administered to the patients included in the study. Hemogram, biochemistry, CRP laboratory tests of the patient and control groups were performed, body mass index was calculated, IMA, TAS, TOS kits were tested and OSI values were calculated. Results: TOS, OSI and CRP levels were significantly higher in schizophrenia patients compared to control group. IMA, albumin and IMA / albumin ratio were found to be significantly lower. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of TAS. There was a statistically significant positive correlation between TOS and PANSS-Negative, PANSS- General and PANSS-Total Scale scores. There was a statistically significant negative correlation between TAS and age, disease duration, PANSS- Negative, PANSS-General, PANSS-Total scale scores. There was a statistically significant positive correlation between TAS and albumin, CRP, IMA / albumin ratio. There was a statistically significant negative correlation between IMA and age, disease duration and Calgary Depression Scale Schizophrenia. There was a statistically significant positive correlation between IMA and TAS. There was a statistically significant positive correlation between OSI and disease duration, PANSS-Negative, PANSS- General, PANSS-Total Scale scores. There was a statistically significant negative correlation between OSI and albumin. As a result of the ROC analysis, TOS and OSI values had a diagnostic value in predicting schizophrenia (p = 0.015 AUC = 0.615, p = 0.041 AUC = 0.597, respectively). The likelihood of having schizophrenia was 3.59-fold higher for a person with a TOS value of> 11,108. Conclusion: Our findings show that IMA, which is a marker of oxidative stress parameters and protein modification due to oxidative stress, may have a role in the etiopathogenesis of schizophrenia and increased oxidative stress may adversely affect the course of the disease.