Ortodontik bonding sonrası beyaz mine lezyonu görülen dişlerde remineralizasyon ajanlarının ve farklı tedavi tekniklerinin renk üzerine etkilerinin in-vitro olarak incelenmesi
In-vitro investigation of the effects of remineralization agents and different treatment techniques on the color of teeth with white spot lesions after orthodontic bonding
- Tez No: 549701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN NUR KORKMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyaz mine lezyonu, Demineralizasyon, Remineralizasyon, Renk, Color, Demineralization, Remineralization, White spot lesion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu in-vitro çalışmanın amacı, beyaz mine lezyonlarına rezininfiltrasyon, mikroabrazyon, beyazlatma ve farklı remineralizasyon ajanı uygulamalarının lezyonlardaki renk değişikliği üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda ortodontik tedavi amacıyla çekilmiş 135 adet alt ve üst 1. ve 2. küçük azı dişi kullanılmıştır. Dişler kronları dışarıda kalacak şekilde akrilik bloklara gömülerek Vita Easyshade Advance 4.0 cihazıyla başlangıç (T0) renk ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Dişler, braketlerin bondinginden sonra 21 gün demineralizasyon-remineralizasyon siklusuna tabi tutularak beyaz mine lezyonları oluşturulmuştur. Braketlerin debondinginden sonra ikinci renk ölçümleri (T1) yapılmıştır. Daha sonra dişler kontrol, Elmex, Enamelon, Biflorid-Parodontax, kazein fosfopeptit-amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP), rezin infiltrasyon, beyazlatma, beyazlatma-rezininfiltrasyon ve mikroabrazyon gruplarını oluşturacak şekilde randomize olarak 9 eşit bölüme ayrılmış ve dişlere dâhil edildiği gruptaki uygulamalar yapılarak, üçüncü renk ölçümleri (T2) gerçekleştirilmiştir. ΔE ve L* değerleri; grup içi karşılaştırmalarda Friedman testi ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ile gruplar arası karşılaştırmalarda ise Kruskal-Wallis testi ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Tüm gruplarda başlangıç-demineralizasyon (ΔE1) aralığında benzer renk değişikliği görülürken, uygulanan farklı ajanlar beyaz mine lezyonlarında farklı seviyelerde renk değişikliği (ΔE2) oluşturmuştur. Lezyonlarda en fazla renk değişikliğine neden olan uygulamaların sırasıyla mikroabrazyon, beyazlatma-rezin infiltrasyon, beyazlatma ve rezin infiltrasyon olduğu tespit edilmiştir. Beyaz mine lezyonu izlenen diş yüzeylerine herhangi bir uygulama yapılmaksızın lezyonların tükürük ile remineralizasyonunun dişlerin renginde Biflorid-Parodontax, Elmex, Enamelon ve CPP-ACP uygulamaları ile benzer etki gösterdiği bulunmuştur. Ortodontik tedavi ile beyaz lezyon oluşan dişlerde, mikroabrazyon, beyazlatma-rezin infiltrasyon, beyazlatma ve rezin infiltrasyon teknikleri lezyonların hızlı ve etkili bir şekilde maskelenmesinde oldukça başarılıdır. Lezyonların maskelenmesinde daha az etkili olduğu tespit edilen diğer uygulamalar ise, renk üzerine kontrol grubuyla benzer etki gösterdiklerinden, bu uygulamalar yerine dişlerin tükürük ile remineralizasyonunun beklenmesi tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in-vitro study was to compare the effects of resin infiltration, microabrasion, bleaching and different remineralization agents on color changes of white spot lesions. 135 lower and upper 1. and 2. premolar teeth which were extracted for orthodontic treatment were used. The teeth were embedded in acrylic resin except their crowns and initial color values (T0) were measured with Vita Easyshade Advance 4.0. The teeth were subjected to demineralization-remineralization cycle for 21 days after bonding of the brackets to form white spots. After debonding, second color values (T1) were measured. Teeth were randomly divided into 9 equal groups that were; control, Elmex, Enamelon, Biflorid-Parodontax, casein phosphopeptide-amorphous calcium phosphate (CPP- ACP), resin infiltration, bleaching, bleaching- resin infiltration and microabrasion. After the applications, third color measurements (T2) were done. ΔE and L* values were analyzed using Friedman test and repeated measures ANOVA for intragroup comparison and Kruskal-Wallis test and one way ANOVA for intergroup comparison. While similar color changes were observed between initial measurement-demineralization (ΔE1) interval in all groups, different agents resulted in different levels of color change (ΔE2) in white spots. Applications that caused the highest color changes were found to be microabrasion, bleaching- resin infiltration, bleaching and resin infiltration, respectively. Effect of remineralization of the lesions by saliva without any application to tooth surfaces was similar to the effects of Biflorid-Parodontax, Elmex, Enamelon and CPP-ACP applications on tooth color. Microabrasion, bleaching-resin infiltration, bleaching and resin infiltration techniques are successful in masking white spot lesions quickly and effectively after orthodontic treatment. Since the other tested applications which were less effective in masking the white spots have similar effects on tooth color as the control group, remineralization of the teeth by saliva may be preferable instead of these applications.