Antrenör-sporcu arasındaki ilişkilerde bağlanma stilleri ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of attachment styles scalein relationships between coach and athlete
- Tez No: 549746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Egzersiz ve Spor Psikolojisi, Attachment Styles, Exercise and Sport Psychology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bağlanma stilleri insanların diğer kişilerle nasıl etkileşim kurduklarıyla ve deneyimlerinden nasıl etkilendikleriyle ilgilidir. İnsan hayatının ilerleyen yıllarında bağlanma stilleri istikrarda değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı sportif ortamlarda da akranların, meslektaşların, sporcuların, antrenörlerin veya eğitimcilerin bağlanma stillerinin birbirlerinden etkilenmesi mümkündür. Antrenör¬- sporcu/sporcu-antrenör arasındaki ilişkiler sportif sürecin başarısı için oldukça önemlidir. Davis ve Jowett spor bağlamında bilgi ve anlayış üretmek için bağlanma teorisinin temel yapılarından faydalanarak sporcu-antrenör arasındaki ilişkilerde bağlanma stillerinin ve bunların geçerli ve güvenilir bir ölçüsünün gerekliliğini ifade etmiş ve bu amaçla yeni bir psikometrik ölçek geliştirmiştir. Bu çalışmanın amacı Davis ve Jowett (2013) tarafından geliştirilen "Antrenör-Sporcu/Sporcu-Antrenör Arasındaki İlişkilerde Bağlanma Stilleri Ölçeği (ASAB)'nin Türkçe geçerliği ve güvenirliğini test ederek Türkçe uyarlamasının yapılmasıdır. Çalışma grubunu 554 sporcu ve 511 antrenör oluşturmuştur. ASAB'ın Türkçe uyarlaması için sırasıyla; dil geçerliği, kapsam geçerliği, pilot çalışma, yapı geçerliği ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde; SPSS ve AMOS Programları kullanılmıştır. Araştırmada CAAS'ın yapı geçerliliğini kontrol etmek için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. AFA'ya örneklem grubunun yeterliliği ve uygunluğu için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) katsayısı ile Barlett Sphericity testine bakılmıştır. Faktör analizi sürecinde ise Varimax dik döndürme tekniği uygulanmıştır. Her iki versiyonun Madde Test Toplam Korelasyonuna ve madde ayırt edicilik değerlerine bakılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sporcu/antrenör-antrenör/sporcu versiyonlarında 3 faktörlü ve 19 maddeli ölçek elde edilmiştir. ASAB Ölçeği sporcu-antrenör/antrenör-sporcu versiyonlarının 3 faktörden oluşan modelinin toplam verilerle uyum derecesini incelemek amacıyla DFA yapılmıştır. Yapılan analizde model-veri uyumuna bakılmış ve iyileştirme yapılmıştır. Sonrasında yenilenen uyum indeksi hesaplamalarında uyum indeksleri için kabul edilen değerlerin sağlandığı görülmüştür (Sporcu: RMSEA 078; GFI 90; AGFI 863;CFI 900; χ2 ise 4.366(p=,000) CMIN/df 4,366 / Antrenör: RMSEA 076; GFI 90; AGFI 859; CFI 903; χ2ise 3,943(p=,000) CMIN/df 3,943). Ölçeğin; Antrenör-Sporcu Bağlanma versiyonu için α=0,775, Sporcu-Antrenör Bağlanma versiyonu için ise α=0,836 değeri ile güvenilir bir ölçüm aracı olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; Antrenör-Sporcu/Sporcu-Antrenör Arasındaki İlişkide Bağlanma Stili Ölçeği (ASAB)'nin Türk kültüründe geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenerek Türkçe uyarlaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Attachment styles are about how people interact with others and how they are affected by their experience. In the later years of human life, attachment styles may vary in stability. Therefore, it is also possible to influence the attachment styles of peers, colleagues, athletes, coaches or trainers in sports environments. The relationships between the coach and the athlete/the athlete and the coach are very important for the success of the sporting process. Davis and Jowett have used the basic structures of bonding theory to produce knowledge and understanding in the context of sports, and expressed the need for a valid and reliable measure of their attachment style in the relationship between the athlete and coach and they developed a new psychometric scale for this purpose. The aim of this study is to test the Turkish validity and reliability of the attachment styles in the relationship between the 'coach and athletes/athletes and coach' developed by Davis and Jowett (2013). The study group consisted of 554 athletes and 511 coaches. For the Turkish adaptation of 'coach and athletes/athletes and coach', respectively; language validity, content validity, pilot study, structure validity and reliability analyzes were performed. In the analysis of data; SPSS and AMOS Programs are used. In the study, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were performed to check the structure validity of CAAS. The Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) coefficient and the Barlett Sphericity test were examined for the adequacy and suitability of the sample group to AFA. In the factor analysis process, Varimax vertical rotation technique was applied. The item test total correlation and item discrimination values of both versions were examined. As a result of the analysis, 3-factor and 19-item scale were obtained in the 'coach and athletes/athletes and coach' versions. DFA was conducted to examine the compatibility of the 3-factor model of 'coach and athletes/athletes and coach' scale 'coach and athletes/athletes and coach' versions with total data. In the analysis, the model-data harmonization was examined and improvement was made. Afterwards, it was seen that the accepted values for fit indexes were obtained in the renewal index calculation (Athlete: RMSEA 078; GFI 90; AGFI 863;CFI 900; χ2ise 4,366(p=,000) CMIN/df 4.366 / Coach: RMSEA 076; GFI 90; AGFI 859; CFI 903; χ2ise 3,943(p=,000) CMIN/df 3,943). Scale; for Coach-Athlete Attachment version, α = 0,775 is determined as a reliable measurement tool with the value of α = 0,836 for the Athlete- Coach Attachment version. As a result; it was determined that the Attachment Style Scale Relationship between Coach-Athlete/Athlete-Coach is a valid and reliable measurement tool in Turkish culture and it was adapted in Turkish.