Lise öğrencilerinin algıladıkları akran destek düzeylerinin spor yapma alışkanlıkları ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
Sport habits of high school students' perceived levels of peer support and its examination in terms of different variables
  1. Tez No: 549797
  2. Yazar: FATİH AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNER GÜLBAHÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akran desteği, Beden Eğitimi, Erzurum, Lise öğrencileri, Spor, high school students, peer support, physical education, sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinde öğrenim gören lise öğrencilerinin algıladıkları akran destek düzeylerinin spor yapma alışkanlıkları ve farklı değişkenler açısından incelenmesi Yöntem: Araştırmaya 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Erzurum ilinde bulunan beş lisede öğrenim gören 304'ü kadın ve 242'si erkek olmak üzere toplam 546 lise öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların akran desteği düzeylerini ölçmek için 'Akran Desteği Tutum Ölçeği'', katılımcıların sporla ilişkili düzeylerinin belirlenmesinde ise anket kullanılmıştır. Araştırmada Akran desteği ölçeği ile toplanan verilerin çözümlenmesinde SPSS 22,0 paket programı, öğrencilerin akran desteği düzeylerinin belirlenmesinde; aritmetik ortalama (X) ve standart sapma (ss) kullanılmıştır. Akran desteği ve değişkenler arasında farklılık olup olmadığının belirlenmesinde ise değişkenlerin düzeylerine göre; bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonunda spora katılımın oranı yüzde 74.5 olarak bulunmuştur. Cinsiyet sorusuna göre kadın erkekler arasında anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Aile yapısı sorusuna göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Aylık gelir sorusuna göre duygusal yardım yönünden 3001 TL geliri olanların lehine anlamlı bir farklılık çıkmıştır. Aile tutumu sorusuna göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Sınıf düzeylerine göre ise 12. sınıf lehine anlamlı bir farklılık çıkmıştır. Farklı lise türüne göre Meslek Lisesi ve Anadolu Lisesi lehine anlamlı bir farklılık vardır. Spor yapıyor musunuz sorusuna göre, spor yapan bireylerin spor yapmayanlara göre fiziksel yardım düzeyinde ortalamaları yüksek, akademik yardım ve duygusal yardım düzeyinde ise nispeten düşük çıkmış olup anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Hangi spor yapıyorsunuz sorusuna göre bireysel spor yapanların lehine anlamlı bir farklılık vardır. Haftalık spor yapma sürelerine göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Spor yapma nedenlerine göre, sağlık, fiziksel görünüm ve sosyal aktivite, maddi kazanca oranla yüksek çıkmış olup anlamlı bir fark vardır. Sonuç: Sonuç olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinde öğrenim gören ve araştırmamıza da konu olan 546 lise öğrencisinin akran desteği ve spor yapma alışkanlıklarının incelenmesinde ortaya çıkan sonuçlara göre ve puan ortalamaları incelendiğinde, spora katılımın ve akran destek düzeyleri yüksek çıktığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate perceived peer support and sports habits of high school students studying in Erzurum. Method: A total of 546 high school students (304 female and 242 male) attending five high schools in Erzurum participated in the study in 2015-2016 academic year. To measure participants' peer support levels“Peer Support Attitude Scale”, the questionnaire was used to determine the sports related levels of the participants. In the study, SPSS 22.0 package program was used to analyze the data collected with the Peer Support Scale and to determine the peer support levels of the students; arithmetic mean (X) and standard deviation (ss) were used. In determining whether there is a difference between peer support and variables, according to the variables; Statistical techniques such as independent sample t-test and one-way analysis of variance were used. Results: At the end of the study, the rate of participation in sports was found to be 74.5 percent. According to gender, there was no significant difference between women and men. There was no significant difference according to the question of family structure. According to the monthly income question, there is a significant difference in favor of those who have income of 3001 TL from the point of emotional help. There was no significant difference according to the question of family attitude. A significant difference was found in favor of grade 12 according to class levels. There is a significant difference in favor of vocational high school and Anatolian high school according to different high school types. According to“ do you do sports? ”question, individuals doing sports has higher average in physical assistance level, but in academic and emotional level that is relatively low, and there is no meaningful difference. According to the question of what sports you are doing, there is a meaningful difference in favor of the individual athletes. There was no significant difference according to the weekly sporting time. According to the reasons of sport, health, physical appearance and social activity are higher than financial gain and there is a significant difference. Conclusion: As a result, 546 high school students studying in Erzurum in 2015-2016 academic year and peer support and sporting habits were examined and the mean scores and scores of peer support were high.