Yüksek gerilim hattında çalışan ve yakınında yaşayan bireylerin eritrosit membran proteinlerinin SDS poliakrilamid jel disk elektroforezi yöntemi ile araştırılması
An Analysis of erythrocyte membrane proteins of individuals working in and living near the high voltage powerline using SDS polyacrylamide gel disk electrophoresis method
- Tez No: 54980
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURTEN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Elektromagnetik Alan, Elektroforez, Eritrosit Membran Proteinleri, Electromagnetic Field, Electrophoresis, erythrocyte Membrane Protein
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK GERİLİM HATTINDA ÇALIŞAN VE YAKININDA YAŞAYAN BİREYLERİN ERİTROSİT MEMBRAN PROTEİNLERİNİN SDS POLİAKRİLAMİD JEL DİSK ELEKTROFOREZ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Can PAKSU Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nurten ERDAL Haziran 1997-60 Sayfa Yüksek gerilim hattında çalışan ve yakınında yaşayan bireylerde, sürekli maruz kaldıkları elektromagnetik alanın eritrosit membran proteinlerine etkilerini araştırmak amacı ile; Gaziantep ve Erzin bölgesi 380 kV'luk şant sahasında çalışan 30 erkek, bu şant sahasının içindeki lojmanlarda yaşayan 30 kadın ve herhangi bir sağlık problemi olmayan 30 kadın ile 30 erkek bireyden alınan heparinli kanlar kullanıldı. Bu kanlardan elde edilen eritrosit membran proteinleri“SDS Poliakrilamid Jel Disk Elektroforezi”kullanılarak sağlıklı bireylerin eritrosit membran proteinleriyle karşılaştırıldı. Erkek bireylerin eritrosit membran proteinlerinden Spektirin l-ll, Protein Band 3, Protein Band 4.2, Protein Band 7, Protein Band 6, yüzdelerinde anlamlı bir artış, Ankrin, Protein Band 4.1, ve Hemoglobin bantları yüzdelerinde anlamlı bir azalış bulundu. Protein Band 4.9 ve Aktin bant yüzdelerinde ise anlamlı bir fark bulunamadı. Kadın bireylerde; Protein Band 4.2, Aktin ve Protein Band 6 ve yüzdelerinde anlamlı bir artış, Hemoglobin bantları yüzdelerinde anlamlı bir azalış bulundu. Spektirin l-ll, Ankrin, Protein Band 3, Protein Band 4.1, Protein Band 4.9, ve Protein Band 7, yüzdelerinde ise anlamlı bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN ANALYSIS OF ERYTHROCYTE MEMBRANE PROTEINS OF INDIVIDUALS WORKING IN AND LIVING NEAR THE HIGH VOLTAGE POWERLINE USING SDS POLYACRYLAMIDE GEL DISK ELECTROPHORESIS METHOD Can PAKSU Institute of Social Sciences University of GAZİANTEP Department of Biophysics Supervisor: Assisstant Prof. Dr. Nurten ERDAL June 1997 -60 Page To analyse the effects of electromagnetic field on the erythrocyte membrane proteins of people working in and living near high voltage powerlines, the blood with heparine samples were obtained from 30 workmen working in 380 kV substations, 30 women living in the dwellings in the same area and 30 healty men and women. Erythrocyte membrane proteins obtained from these samples were compared to that of healthy individuals by using 'SDS Polyacrylamide Gel Disk Electrophoresis' method. While signifigant increases were being observed in the percentage of Spectrin I- II. Protein Band 3, Protein Band 4.2, Protein Band 7, and Protein Band 6, significant decreases were observed in the percentage of Ankyrin, Protein Band 4.1 and Hemoglobin bands of erythrocyte membrane proteins in men. No significant difference were found in the percentage of Protein Band 4.9 ve Actin. In women participants significant increases in the percentage of Protein Band 4.2, Actin and Protein Band 6 were observed. The significant decreases in the percentage of Hemoglobin band in same women group were found too. No significant difference were found in the percentage of Spectrin Ml, Ankyrin, Protein Band 3, Protein Band 4.1, Protein Band 4.9, Protein Band 7.