Egzersizin bazı solunum fonksiyon testlerine etkisi
Effect of exercise on some respiratory function tests
- Tez No: 54979
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN BEYDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Solunum fonksiyon testleri, Exercise, Respiratory function tests. vi
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Yüksek Lisans Tezi EGZERSİZİN BAZI SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNE ETKİSİ Dilek (BERK) ÖZTURAN Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı DamşmanrYrd.Doç.Dr. Hüseyin BEYDA?I Mayıs 1997 - 42 Sayfa ÖZET Egzersizin solunum fonksiyon testleri (SFT) 'ne etkisiyle ilgili olarak yapılmış çok sayıda çalışma mevcuttur. Bunlardan bazıları egzersize bağlı olarak SFT'nde bazı değişiklikler bulurken, bazıları da bulmamıştır. Biz bu çalışmada, bir basketbol takımında egzersiz ile SFT'nde ne gibi değişiklikler olduğunu tespit etmeye çalıştık. Bu amaçla bir deplasmanlı lig basketbol takımının oyuncularında antrenman öncesi ve sonrası SFT ölçüldü. Çalışmaya alınan denekler yıldızlar (n=11) ve büyükler (n=8) olarak iki kategoriye ayrıldı ve elde edilen veriler Wilcoxon Eşleştirilmiş İki örnek Testi ile değerlendirildi. Yaş (yıl), boy (cm) ve ağırlıkları (kg) yıldızlarda sırasıyla 14.72+0.64, 179±9.53 ve 67.8+9.48 olarak, büyüklerde ise 22.12+.4.48, 190.8±5.69 ve 84.75±12.17 olarak tespit edildi. Büyüklerde 1. ölçümde; MW 188.7±30.09'dan 204.4±34.30'a (p0.05). Yıldızlarda ise 1. ölçümde; VC 5.73±1.17'den 4.87±0.77, FVC 6.25±1.45'den 4.58±0.94, FEV, 4.95±1.0Tdan 3.56±0.71, PEF 644.6+1 59.64'den 454,7+81.87 (p0.05).
Özet (Çeviri)
M. S. Thesis EFFECT OF EXERCiSE ON SOME RESPİRATORY FUNCTION TESTS Dilek (BERK) ÖZTURAN Gaziantep University-Graduate School of Health Sciences Department of Physiology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin BEYDA?I May -1997, 42 Pages ABSTRACT There are many researches about the effects of training on respiratory function tests. (RFT) Some of them have found differences in respiratory function tests due to the training, but some of them not. In this research, we have trained to find out the changes in respiratory function tests of basketball players by training. For this target, respiratory function tests were done before and after training, on the players of basketball team in the league. Players were seperated into two categories as youngs (n=11) and elders (n=8) and obtained data were utilized with Wilcoxon Signed Ranks Test. Young's ages (year), length's (cm) and weights (kg) were recorded as in order 14.72±0.64, 179±9.53 and 67.8±9.48, and those of elders were recorded as in order, 22.12±4.48, 190.8±5. 69 and 84.75+12.17. In the first measurement of elders MW increased from 188.7+30.09 to 204.4±34.30 ; no clear changes were observed in the RFT values which obtained in the second measurement and in the other parameters obtained in the first measurement (p>0.05). However in the first measurement of the youngs these parameters decreased: VC 5.73±1.17 to 4.87+0.77, FVC 6.25+1.45 to 4.58±0.94, FEV! 4.95±1.01 to 3.56±0.71, PEF 644.6±159.64 to 454,7±81.87 (p0.05).