Aşık Garib hikayesi (İnceleme-metin)
Aşik Garib story (Examination-text)
  1. Tez No: 550156
  2. Yazar: RUMEYSA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Edebiyatı, Ȃşıklık Geleneği, Halk Hikâyesi, Ȃşık Garib Hikâyesi, Folk literature, Amorousness tradition, Folk tale, Ȃşık Garib story
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Türk halk hikâyeleri, 15.yüzyıldan itibaren eski destanların yerini almış, âşıklar tarafından söylenmiş ve yayılmıştır. Halk hikâyeleri, destan döneminden itibaren mitolojik özellikleri, tarihi değerleri, kültür unsurlarını içinde barındıran ve aktaran bir özelliğe sahiptir. Yüzyıllarca Türk milletinin estetik zevk ve eğitim ihtiyacını karşılayan halk hikâyeleri, günümüzde de bu özellikler yönünden büyük değer taşımaktadır. Bütün Türk dünyası tarafından sevilen ve bilinen, aynı zamanda halk hikâyeciliği geleneğinde önemli bir yere sahip olan Âşık Garib Hikâyesi'nin Azerbaycan ve Türkistan'da doğduğu ve diğer uluslara yayıldığı görüşü yaygındır. Muhtelif zamanlarda ve muhtelif yörelerde birçok varyantı tespit edilmiştir. Çalışmamızda, Bilbiotheque Nationale'de kayıtlı bulunan ve H.1254 tarihinde yazıldığı tespit edilen Sadrî isimli bir müellif tarafından yazıldığı kayıtlı olan 65 varaklık Ȃşık Garib yazması esas alınarak farklı yazma ve basma nüshaların katkısıyla metin kurulumu gerçekleştirilmiştir. Türk halk hikâyeciliğinin genel özellikleri üzerinde durulduktan sonra Ȃşık Garib Hikâyesi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra metnin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish folk stories are supplanted the old stories beginning from 15. century, are said and spread by minstrels. The folk stories shares a feature which contain our mythology features, historical values, cultural factors from epic period in itself and transfers them. These folk stories that providing the aesthetic pleasure and education of Turkish nation for centuries, have great value with respect this specialities today too. The opinion is common which 'The Story of Aşık Garib' was born in Azerbaijan and Turkestan and spread to the other nations that loved and known by all Turkish world, has an important position in the tradition of folktales at the same time. It's several variations are located at various times and various regions. In this work, the writing of Minstrel Garip is examined which is recorded in the amount of 65 leaves written by a writer named Sadri and established written in H.1254 and booked in Bibliotheque Nationale. After discoursed the general features of Turkish folktales, allowed the relevant information of The Story of Aşık Garip happens. The transcription of text is realised afterwards.