Urmiye Âşıklık geleneği ve Âşık Garip hikâyesi incelemesi
Urmia Ashiq tradi̇ti̇on and the study of the story of Ashiq Qarib
  1. Tez No: 356473
  2. Yazar: MALİHEH SHAMSİZADEHMALEKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Urmiye, Âşıklık Geleneği, Âşık Garip Hikâyesi, Urmia, Ashiq Tradition, Story Of Ashiq Qarib
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Urmiye âşık sahası, diğer âşık sahalarına göre belirgin farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların başında, Urmiye Âşık Mektebinin, tekke devrinin ürünü olması ve içerik açısından İrfan üzerine kurulmuş olması gelir. İcra yönünden baktığımızda tekke-derviş meclislerinin icra şeklinden etkilenmiştir. Dil, üslûp, biçim ve tür bakımından incelediğimizde, Urmiye âşık bölgesinin tarihsel süreci içerisinde özgünlüğünü muhafaza ettiği görülmektedir. Tezimizde âşıklık geleneği genel olarak anlatılmış, İran'da âşıklık geleneği ve âşık muhitleri belirtilmiş ve Urmiye âşık bölgesine geçilmiştir. Âşık sözcüğü, kökeni ve âşığın hangi şartlarda yetiştiği tüm sözlü ve yazılı kaynaklardan araştırılarak aktarılmıştır. Urmiye âşık bölgesi âşıkları ve eserleri ile ilgili örnekler verilmiştir. Tez çalışmamızda, Urmiye âşık bölgesine gidilerek, sözlü ve yazılı kaynaklar araştırılmış, bölgede ulaşabildiğimiz âşıklar ile görüşülmüştür. Tezimizin son bölümünde, Âşık Garip ve Şahsenem Hikâyesi'nin Urmiye varyantı işlenmiştir. Âşık Garip ve Şahsenem Hikâyesi'nin kasetten yazıya aktarılmış hali, hikâyenin ses cd'si ve Urmiye âşıklarının fotoğrafları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ashiq environment in Urmia, appears to be very different in comparison to other Ashiq environments. Among all these differences, is Ashiq tradition of Urmia, which was an upshot of the Tekke (Khaneghah) time and whose content is based on mysticism. Its performance is influenced by the tekke-dervish performances while its language, style, form and kind have kept their uniqueness throughout the time. In this thesis, Ashiq tradition has been studied in detail. The Ashiq traditions and environments in Iran have been located and eventually Urmia Ashiq environment has been studied. The word Ashiq, its root and the condition in which it was evolved, have been taken from written and oral sources. The Ashiqs of this tradition are marked and as examples, their works have been included. The information is gathered through traveling to the Ashiq environment in Urmia and the data is collected from written and oral sources and also through interviewing available Ashiqs.In the final part of the thesis, the story of Ashiq Qarib and Shah-Sanam has been noted. Transcribing and audio CD of the story and photos of Ashiqs has been attached.