Fatih Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum no: 779'da bulunan 'Mecmû'a-i Müntahab-ı Na't-ı Şerîf' adlı Mecmû'a, 1b-69a varaklar arası (Transkripsiyonlu metin-inceleme)
Fatih Millet Library û' Mecmuna-i Müntahab-i Na't-i Şerîf in the Ali Emîrî ' Manzum no: 779 mecmua, 1b-69a varaklar (Transcipted text-examination)
  1. Tez No: 550219
  2. Yazar: YASEMİN GÖKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Mecmû'a-i Müntahab-ı Na't-ı Şerîf, Enderunlu Vâsıf, Metin ve İnceleme, Classical Turkish literature, Mecmû'a-i Müntahab-ı Na't-ı Şerîf, Enderunlu Vâsıf, Text and Review
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Şiir mecmûaları, edebiyat tarihimiz bakımından büyük öneme sahiptir. Mecmûalar, farklı şairler tarafından aynı muhtevaya sahip şiirlerin bir araya getirildiği derleme kitaplardır. Yazıldıkları dönemin edebî zevki hakkında bilgi bulduğumuz kaynaklardır. Çalışmada, Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Manzum No: 779'da kayıtlı, mürettibi ve aynı zamanda müstensihi şair Enderunlu Vâsıf olan“Mecmû'a-i Müntahab-ı Na't-ı Şerîf”in 1b-69a varakları arası üzerinde durulmuştur. Çalışmada, mecmûalar hakkında genel bilgilerin yer aldığı giriş bölümü, mecmûanın geneli ve 1b-69a varaklar arasının tanıtıldığı bölüm, yazma eserin transkripsiyon harfleriyle günümüz yazısına çevrildiği bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Bu çalışma, klasik Türk edebiyatının edebî eser kaynaklarından mecmûaların önemine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Poetry magazines are of great importance in terms of literary history. Mecmuas are collections of poems that have the same content by different poets. The sources we find information about the literary pleasure of the period in which they were written. The study focused on recorded in the Public Library Ali Emîrî Manzum no: 779 registered Mecmû'a-i Müntahab-ı Na't-ı Şerîf 1b-69a pages of the poet Enderunlu Vâsıf, who was the organizer and also replicator. The study consists of the introduction section, where general information about the mecmuas is presented, the second section, where the general and“1b-69a”pages are introduced, the third section and the conclusion section, in which the manuscripts are translated into transcription letters and today's writing. This study aims to draw attention to the importance of magazines which are the sources of literary works of classical Turkish literature.