İnmeli hastalarda algılanan sosyal destek ile fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve dhttp://172.16.2.176:8102/UlusalTezMerkezi/YonetimPaneli/tezDetay.jsp?sira=2300epresyon arasındaki ilişki
The relationship between perceived social support and functional status, quality of life and depression in stroke patients
  1. Tez No: 550432
  2. Yazar: ERDEM ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL DEVRİMSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, algılanan sosyal destek, yaşam kalitesi, depresyon, fonksiyonel durum, Stroke, perceived social support, quality of life, depression, functional status
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İnme, ciddi fonksiyonel ve bilişsel yetersizlik ile hastaların yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Sosyal destek, stres altındaki ya da güç durumdaki bireye çevresindeki insanlar (eş, aile, arkadaş) tarafından sağlanan maddi ve manevi yardım olarak tanımlanır. Sosyal desteğin inmeli hastaların tedavi sürecini olumlu etkilediği düşünülmektedir. Bu çalışmada inmeli hastaların inme sonrası algıladıkları sosyal destek düzeyi ile hastaların fonksiyonel durumu, yaşam kalitesi ve depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Nisan 2018 - Ekim 2018 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğine başvuran 50 (34 erkek, 16 kadın) inmeli hasta alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, medeni durumu, meslek-eğitim durumu, hastalık süresi, inme etyolojisi (iskemik-hemorajik), etkilenen taraf, eşlik eden ek hastalıklar ve bakım veren kişi ile olan yakınlık derecesi sorgulandı. Hastalarda algılanan sosyal destek düzeyini değerlendirmek için Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, fonksiyonel durumu değerlendirmek için Barthel İndeksi, yaşam kalitesini değerlendirmek için İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği, depresyonu değerlendirmek için Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi P 0.05). Sonuç: Bu çalışma sonucunda inme sonrası algılanan sosyal destek düzeyi ile fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve depresyon arasında ilişki saptandı. Sosyal destek kavramının inme rehabilitasyonunda önemli bir faktör olduğu gösterilmiştir. Sosyal destek için yeni müdahale programlarının oluşturulması inmeli hastaların rehabilitasyon tedavisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Stroke is an important health problem leading to serious functional and cognitive impairment and affecting the quality of life of patients. Social support is defined as the emotional and practical assistance help to a stressed or distressed individual by people (spouses, family, friends) around them. It is thought that social support positively affects the treatment process of stroke patients. We aimed to demonstrate the relationship of perceived social support level with functional status, quality of life and depression in stroke patients. Materials and Methods: Fifty patients with stroke (34 males, 16 females) who were admitted in Recep Tayyip Erdoğan University Medical Faculty Physical Medicine and Rehabilitation Clinic between the dates April 2018 and October 2018 were included in this study. Demographic and clinical characteristic of patients including age, gender, marital status, occupational-educational status, duration of disease, etiology of stroke (ischemic-hemorrhagic), affected side, accompanying diseases and the degree of closeness with caregiver were recorded. Perceived social support were assesded by ''Multidimensional Scale of Perceived Social Support'', functional status by ''Barthel Index'', quality of life by ''Stroke Specific Quality of Life Scale'' and depression by ''Beck Depression Scale''. Statistical significance was accepted as P 0.05). Conclusion: This study revealed a significant relationship between perceived social support level and functional status, quality of life and depression in stroke patients. The concept of social support has been shown to be an important factor in stroke rehabilitation. The creation of new intervention programs for social support will contribute to the rehabilitation treatment of stroke patients.