Ahlak felsefesi açısından fütüvvetnameler ve fütüvvet anlayışı
Futuwwatnames and futuwwa understanding in terms of philosophy of ethics
  1. Tez No: 550566
  2. Yazar: TUBA YUTAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fütüvvet, Ahlak, Ahlak Felsefesi, Ahilik, Tasavvuf, Futuwwa, Moral, Ethics, Akhism, Sufism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Fütüvvet, bütün ahlaki erdemleri kapsayan bir anlayıştır. Fütüvvet ehlinin adab ve erkânını, fütüvvet şartlarını anlatan eserlere de fütüvvetname denmiştir. Fütüvvetnamelerdeki ahlaki ilkeler Ahilik teşkilatının da ilkelerini oluşturmaktadırlar. Fütüvvet anlayışı ile benzer gayeye sahip olan diğer alan Ahlak felsefesidir. Çalışmamızda Ahlak felsefesinin konuları ve tartışmaları göz önünde bulundurularak fütüvvetnamelerle karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırma tanım, kavram, ilke, muhteva ve kaynak açısından yapılmıştır. Bu çalışmada fütüvvetname olarak Ebü Abdurrahman Muhammed b. es-Sülemi'nin“Kitabü'l-Fütüvve”si, Abdulgani Muhammed b. Alauddin el-Hüseyni er-Radavi'nin“Fütüvvetname-i Kebir”ve“Fütüvvetname-i Tarikat”ı, Yahya b. Halil Çoban Feta-l-Burgazi'nin“Fütüvvetname”si, Şeyh Eşref b. Ahmed'in“Fütüvvetname”si esas alınmıştır. Ayrıca fütüvvet ve ahilik anlayışının eğitim, ekonomi ve günümüzdeki yeri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Futuwwa is an understanding which contains whole moral virtues. The works that describing futuwwa conditions, rules and conventions of futuwwa competent are called futuwwanames. Moral principles in futuwwanames also constitute principles of akhi community. Another area has similar purpose with understanding of futuwwa moral philosophy. In our study, taking into account the issues and discussions of moral philosophy has been compared. The comparison has made in terms of definition, notion, principle, content and resource. In this study, many sources have been based on. These are“Kitabü'l-Fütüvve”of Ebü Abdurrahman Muhammed b. es-Sülemi,“Fütüvvetname-i Kebir”and“Fütüvvetname-i Tarikat”of Abdulgani Muhammed b. Alauddin el-Hüseyni er-Radavi,“Fütüvvetname”of Yahya b. Halil Çoban Feta-l-Burgazi,“Fütüvvetname”of Şeyh Eşref b. Ahmed. In addition, education, economy and current place of futuwwa and akhism understanding have been investigated.