Denetimli serbestlik hastalarında sentetik kannabinoidlerin kullanım sıklıklarının belirlenmesi
Determination of the frequency of synthetic cannabinoids usage in probationers
- Tez No: 550569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİLE DAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Toksikoloji Laboratuvarı, Denetimli Serbestlik Hastaları, LC-MS/MS, Sentetik Kannabinoidler, Forensic Toxicology Laboratory, LC-MS/MS, Probationers, Synthetic Cannabinoids
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetişkinler ve gençler arasında sentetik kannabinoid kullanımında hızlı bir artış görülmektedir. Bu maddeler dünyada“Spice, K2, Super Nova, Yucatan Fire, Diamond ve Cloud 9ˮ, ülkemizde de ”Bonzai, Jamaica ve Jamaica Gold“ gibi çeşitli adlarla internette satılmaktadır. Yasal düzenlemelerden kaçınmak için ambalaj paketleri üzerinde ”Tütsü“, ”insan kullanımı için değildir“ veya ”bitkisel terapi ürünleri" şeklinde ibareler bulunmaktadır. Sentetik kannabinoidler fonksiyonel olarak tetrahidrokannabinol (THC)'e benzemekte ve sigara gibi içildiğinde esrarın etkisini taklit etmektedir. Ancak, bu ürünlerin çoğu THC'den daha güçlüdür ve daha büyük bir sağlık riski oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında; Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri (BATI) Enstitüsü'nde analiz edilen ve analiz sonucu negatif olan, üzerinde hasta bilgilerinin yer almadığı 500 idrar numunesi analiz için seçilmiştir. Alınan idrar numunelerinde sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Adli Toksikoloji Laboratuvarındaki LC-MS/MS (Likit Kromatografi Tandem Kütle Spektrometresi) cihazı ile sentetik kannabinoid taraması yapılmıştır. Çalışılan 500 idrar numunesinin 72'si (%14,4) pozitif bulunmuştur. Buna göre kullanılan ön tarama testlerinin yetersiz olduğu, idrar örneklerinin ileri kromatografik yöntemler ile doğrulanması gerektiği görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada yalancı negatif sonuçlardan kaçınabilmek için adli toksikoloji laboratuvarlarında sentetik kannabinoidler ve metabolitlerinin tespitine yönelik hassas analitik bir yöntem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in the rest of the world, there is a rapid increase in the popularity of synthetic cannabinoid use among adults and adolescents in our country. These products are sold on the internet under the various names such as“Spice, K2, Super Nova, Yucatan Fire, Diamond and Cloud 9”in worldwide and ''Bonzai, Jamaica and Jamaica Gold“ in our country. To avoid legal regulations, there are ”Incense“, ”not for human use“ or ”herbal therapy" labels on the packages. Synthetic cannabinoids functionally resemble tetrahydrocannabinol (THC) and mimic the effects of marijuana when smoked like cigarettes. However, most of these products are stronger than THC and create a greater health risk. In this study; 500 urine samples without patient informations collected which were analyzed and resulted negative at Ege University Institute of Substance Addiction, Toxicology and Pharmaceutical Sciences (BATI). Synthetic cannabinoid screening was performed by LC-MS / MS (Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometer) in the Forensic Toxicology Laboratory of Cukurova University Faculty of Medicine using liquid-liquid extraction method. Of the 500 urine samples studied, 72 (14.4%) were positive. According to these results, pre-screening tests were insufficient and urine samples should be confirmed by advanced chromatographic methods. In this study, a sensitive analytical method for the detection of synthetic cannabinoids and their metabolites in forensic toxicology laboratories has been developed in order to avoid false negative results.