Yapay zekanın sanata etkileri
The influences of artificial intelligence on art
- Tez No: 550570
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Dijital Sanat, Teknoloji ve Sanat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
21. yüzyıl dünyasında, tarih boyunca uğradığı dönüşümlerden çok daha hızlı bir şekilde gelişen ve değişen teknoloji, doğal olarak insan zekasının da sınırlarını zorlamaktadır. İnsanlığın kültürel, sosyal ve teknolojik her alandaki gelişimi dünyamızı olumlu ve olumsuz değişimlere de sürüklemektedir. Teknolojik ve bilimsel araştırmalar bir taraftan insanın yaşamını kolaylaştırırken diğer taraftan da binlerce insanın yaşamının yine insan eli ve aklı ile sonlandırılmasında kullanılabilmektedir. Değişen dünya ve ilerleyen teknoloji, çağın araç-gereçlerini çeşitlendirirken sanatçılara da yeni araçlar sağlayarak aslında sanatı etkilemektedir. Günümüz en ileri teknolojilerinden Yapay Zeka grafik tasarım, resim, müzik, edebiyat, heykel, mimari gibi sanatın pek çok alanında eserler üretmektedir. İnsanlığın yüzyıllar boyunca gerek acı çekerek, gerek keyif alarak ama birden çok duyguyu yaşayarak sanat üretmeye, sanatçılar yetiştirmeye çalıştığını düşündüğümüzde yapay zeka programlarının dakikalar içerisinde onbinlerce alternatif eserler oluşturabilmesi farklı kesimlerde farklı yorum ve beklentilere yol açabilmektedir. Bu araştırma bir yandan yapay zekanın günümüzde geldiği noktayı ele alırken, diğer yandan yakın gelecekte ihtimaller doğrultusunda karşılaşacağımız gelişmeler ve değişimlerin tahminlerini, sanat adına bizleri nelerin beklediğini ve sanatçılara verilen değer değişimlerini eldeki verilerin ışığında tespit etmeye çalışmaktadır. Çalışmada sanat algısı, çeşitli alanlarda yapay zeka ile gerçekleştirilmiş sanat örnekleri üzerinden yorumların değerlendirilmesi, teknoloji ve yapay zekanın sanatta kullanılması ve beklentilerin incelenmesi üzerine kurgulanmış konu ve sorular üzerinden mülakat tekniği kullanılarak 16 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, konu başlıkları altında gruplanarak çözümlenmiştir. Bu bağlamda varılmak istenen sonuç yapay zeka algoritmalarına sorgusuz bir şekilde teslim olmadan, insanın ürettiği sanatın değersizleşmemesi adına, teknolojinin kölesi değil daima akıllı yöneticisi olmak ve 21. y.y. sanatının nasıl bir alanı ve görüngüsü olabileceği ihtimalleridir.
Özet (Çeviri)
In the world of the 21st century, technology that develops and changes much faster than the transformations it has undergone throughout history, naturally pushes the limits of human intelligence. The development of humanity in every field of cultural, social and technological drives our world to positive and negative changes. Technological and scientific research can be used to end the lives of thousands of people with human hands and wisdom while at the same time facilitating human life. The changing world and advancing technology influence art by diversifying the tools of the age and providing new tools to artists. Artificial Intelligence, one of the most advanced technologies of today, produces works in many fields of art such as painting, music, literature, sculpture and architecture. When we think that mankind has been trying to produce art and train artists by experiencing pain and pleasure but experiencing multiple emotions for centuries, the fact that artificial intelligence programs can create tens of thousands of alternative works within minutes can lead to different interpretations and expectations. This study, on the one hand, deals with the current situation of artificial intelligence, and on the other hand, tries to determine the predictions of developments and changes that we will encounter in the near future, what awaits us in the name of art, and the changes in value given to artists in the light of the available data. In this study, the perception of art, the evaluation of the interpretations on art samples realized with artificial intelligence in various fields, the use of technology and artificial intelligence in art and the expectations were examined and interviews were conducted with 16 people using the interview technique. The findings were analyzed by grouping them. In this context, the result is to be an intelligent manager and not a slave of technology about what kind of field and appearance of art can be. Keywords : Artificial Intelligence, Digital Art, Design Process, Technology