Müzelerde bilgi aktarımı Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi örneği
  1. Tez No: 550610
  2. Yazar: MERVE COŞKUN KURŞUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Müze ve Eğitim, Müze ve Teknoloji İlişkisi, Çağdaş Müzecilik Anlayışı, Müzelerde Bilgi Edinimi, Müze Ziyaretçi İlişkisi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tarihsel süreç içerisinde merak, beğeni, nadir bulunan değerli eşyaların saklanması ve elde etme isteği gibi nedenlerle eserlerin toplanması sonucu müze kavramı oluşmuştur. Müzeler, geçmişten günümüze aktarılan eserleri toplayarak kültürel mirasın koruma altına alınması ve bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması noktasında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Zamanla sayıları hızla artmakta olan müzelerin günümüzde birçok farklı türünün olduğunu görülmektedir. Müze türlerinin artmasıyla birlikte müzelerde bilgi edinimi ve bilgi üretilmesi anlamında gelişmeler olmuştur. Teknolojideki ilerleme ve bilgi çağında yaşanan gelişmeler, geleneksel müzecilik kavramının değişmesine yol açmış ve müzeleri nesne odaklı sadece koruma ve sergileme işlevinden çıkarak içinde bulunduğu toplumu eğitmek, bilgilendirmek ve geliştirmek üzere yeni uygulamalar ortaya koymuştur. Bu gelişmeler sonucunda kültürel etkileşim hızlanmış ve müzeler hayatın içinden dinamik ve sosyal kurumlar haline gelmiştir. Bu çalışmada özellikle teknolojinin gelişmesi ve bilgi çağına geçilmesiyle birlikte müzelerde bilgi aktarım araçlarının farklılaşması kavramı üzerinde durulmuştur. Bu doğrultuda 'Selçuklu Uygarlığı Müzesi' bilgi aktarım sürecini inceleme unsuru olarak bu çalışmanın örneğini oluşturmuştur. Bu çalışmadaki konunun özü müzelerde bilgi aktarım araçlarının farklılaşması teknolojik gelişmelerin müzelere etkisi, müzelerde etkili öğrenme süreci ve eğitim, müzede sergileme sistemleri ve bu sistemlerin toplum üzerine etkisi başlıklarından meydana gelmiştir. Araştırmada genel olarak müzecilik, müze türleri ve işlevleri, tarihi yapıların müze olarak kullanılması, sergileme ve teknoloji, müzelerin toplum üzerindeki etkisi vb. konular ile ilgili birçok kavram incelenmiştir. Özellikle müzelerdeki bilgi aktarım araçlarının farklılaşması, sergilemedeki farklılıklar ve toplum üzerine etkisi, müzelerin eğitim ve etkili öğrenme sürecine etkisi, çağdaş müzecilik ve teknolojik gelişmelerin müzelere etkisi incelenmiş ve Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesi Örneği üzerinden bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn the historical process, the concept of museum has emerged as a result of the collection of works due to reason such as curiosity, appreciation, storage of rare precius goods and desire to abtain. Museums hold an important place in taking the cultural heritage under protection and transfering this heritage to the future generations by collecting the artifacts from past to the present day, nowodays, we see mony different kinds of museums, whose number has ben increasing in time with the increase in the number of museums there have been developments in abtaining and producing the knowledge in museums. Advances in technology and developments in the information age have led to a change in the concept of traditional museology, and brought out new objects to educate, inform and develop the soclety in which they are involved, , by removing museums from object ariented preser vation and exhibition function. As a result of these developments, cultural interaction has accelerated and museums has become dynamic and social institutions in life. İn this thesis, especially with the development of technology and the transition to information age, the concept of differentiation of information transfer tools in museums has been emphasized. İn this direction, the 'Museum of Selçuk Civilization' has formed the example of our thesis subject in order to examine the information transfer process. İn this study the differentiation of information transfer tools in museums, the effects of tecnological developments on museums, effective learning process and education, in museums, museum display systems and the effect of these systems on society have been investigoted. İn general, museology, museum types and fuctions, the use of historical buildinds as museums, exhibition and tecnology, the effect of museums on society etc. Many diffrent concepts retaled to the subject are examined, differentiation af information transfer tools in museums, differences in exhibitions and effects on society, effecty of museums, on education and effective learning process, effects of contemporary museology and technologial developments on museums are examined and information has been given via the example of Kayseri Selçuk Civilization Museum.