Assessment of the impact of civil society organizations on gender equality and women empowerment advocacy in Ghana
Gana'da cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savunma üzerine sivil toplum örgütlerinin etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 550691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitliği, Sivil Toplum Örgütleri, Gana, Kadınların Güçlendirilmesi, Gender Equality, Civil Society Organizations, Ghana, Women Empowerment
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi (CEKG), tüm dünyada hükümetlerin desteğini gerektiren önemli konulardan biridir. Herhangi bir toplumda cinsiyet eşitsizlikleri gelişimsel büyüme eksikliğine yol açmaktadır. CEKG ve kalkınma arasındaki güçlü bağ ile, gelişmekte olan ülkelerin cinsiyet eşitliği konusunda Binyıllık Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için CEKG'ye ilişkin konulara daha fazla dikkat ve destek vermeleri gerekmektedir. Devlet kurumları etkili yasalar çıkarmamış veya yeterli program ve projeler üstlenmemiş olduğundan, eğitime, sağlık hizmetlerine, iş yaşamına ve siyasi temsillere eşit erişimi sağlamak için cinsiyet eşitliği konusunda Binyıl Kalkınma Hedefleri cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi noktasında önemli hale gelmektedir. Hükümet ve kurumları tarafından uygulanan etkili programların eksikliği, sivil toplum kuruluşlarının (STK) olmasını gerektirir; vatandaşlık yararı için kurulan sivil toplum kuruluşları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların güçlendirilmesinin sağlanması için daha fazla rol üstlenmektedir. Gana'daki STK'lar cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için birçok faaliyet, program ve savunuculuk yapmış olsalar da, çabaları beklenen sonuçları vermemiştir. Bunun nedenlerinden biri, onların faaliyetlerinin etkisini ölçmek ve değerlendirme yönünde etkili çalışmaların yapılmamış olmasıdır. STK'ların programları ve faaliyetleri ve bunların etkileri bilimsel bir açıdan değerlendirebilirlerse, o zaman büyük bir etki yapmaları mümkün olabilir. Bu tez, cinsiyet eşitliği ve kadın iş-gücü bağlamında Gana'daki sivil toplum kuruluşlarının katkılarını ve bunların genel nüfus perspektifinden nasıl algılandığını ele almaktadır. Çalışmada ilkin Gana'daki sivil toplum yapılarının tarihsel gelişimi ve genel yapısı sunulmaktadır. Yapılan saha araştırması ile sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin etkisinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlendirilmesine ilişkin insanların görüş ve anlayışları göz önünde bulundurularak eleştirel ve kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Gana'nın üç jeo-politik bölgesinde yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanan anketlerle, ülkede genel kamuoyunun fikirleri analiz edilmiştir ve elde edilen sonuçlar frekans ve yüzde bazında betimsel olarak derecelendirilmiştir. Anketin sonucu, nüfusun büyük çoğunluğunun STK'ların faaliyetlerini ve programlarını tam olarak görüp kavradığını ve cinsiyet eşitliği savunuculuğunda öncü rol oynayan STK'ların faaliyetlerine ve programlarına çok aşina olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ankete katılanların çoğunun, hükümet politikalarının CEKG'deki STK'lar üzerindeki faaliyetleri olumsuz yönde etkilemediğine inandığı görülmüştür. Önemli bulgulardan biri, devlet ve devlet kurumları ile karşılaştırıldığında, STK'ların Gana'da ekonomik bağımsızlık savunusu, şiddetin engellenmesi, çocukların büyümesi ve korunması konularında daha iyi olduğuna dair bir algının varlığıdır. Bu, STK'ların genel olarak toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğunda güvenilir konumlarıyla ve kamu kurumlarına göre daha yüksek bir halk katılımına sahip olmaları gerçeği ile açıklanmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, Gana halkının STK'ların faaliyetlerinin etkilerini yeterince anlamasalar dahi, STK'ların programları hakkında daha iyi bir görüşe sahip olduklarını ortaya koymuştur. Elde edilen genel bulgular göstermiştir ki Gana'daki STK'lar cinsiyet eşitliği savunuculuğunda ve kadınların güçlendirilmesinde bir etki yaratmış olmakl birlikte, fonlar ve görünürlük için güçlü rekabet ve kısa süreli faaliyet gibi alanlarda birçok zorlukla karşı karşıya kalmışlardır. Öte yandan STK'lar arasında işbirliğinin olmaması ve yeterli kaynağın bulunmaması da önemli bir sorun olarak öne çıkmıştır. Belirlenen zorlukların üstesinden gelinebilmesi ve STK'ların cinsiyet savunuculuğu ve Gana'daki kadınların güçlendirilmesi konusunda daha etkili bir rol oynayabilmesi için, STK'ların faaliyetlerinin izlenmesi, daha iyi finansman yöntemlerinin bulunması, ayrıntılı ve uygun şekilde eylem planlarının hazırlanması, STK'lar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerekmektedir. Öte yandan sivil toplum faaliyetlerini tanıtımı, gönüllülerin buralarda istihdamı ve devlet-STK işbirliğinin arttırılması da bu tezde ortaya konan öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
Gender equality and women empowerment (GEWE) are important issues that require the support of governments all over the world. Inequalities in gender in any society lead to the lack of developmental growth. With the strong linkage of GEWE and development, developing countries need to give more attention and support to issues pertaining to GEWE to attain the Millennium Development Goals (MDG) on gender equality. The MDG on gender equality which is to ensure equal access to education, health care, descent life and political representation has not yet been achieved by Ghana, as government and governmental agencies have not enacted effective laws nor undertaken enough programs and projects that are geared towards gender equality and women empowerment. The lack of effective programs by government and its agencies require that civil society organizations (CSOs); which are non-governmental and non-profit organizations established for the good of the citizenry take up more roles to ensure the attainment of gender equality and women empowerment. Though CSOs in Ghana have carried out a lot of activities, programs and advocacies for gender equality and women empowerment, their efforts have not yielded the expected results. One of the main factors that account for this is the lack of effective studies to measure and evaluate the impact of their activities. CSOs can improve on their activities and make a tremendous impact if they are able to asses through a scientific way the impact of their programs and activities. This thesis therefore examines the contributions of civil society groups and their impact from the perspective of the general populace toward GEWE in Ghana. The study begins with a historical overview and nature of civil societies in Ghana. Through research survey, the evaluation of the impact of activities of civil society organizations is carried out. The activities of the Civil Society Organizations were assessed critically and comprehensively considering the view or understanding of the people concerning gender equality and women empowerment. The opinion of the general public was gathered across three geo-political zones of Ghana with the aid of questionnaires that were physically administered on one on one and face to face. The results were rated descriptively on the basis of frequency and percentage. The outcome of the empirical survey depicts that, the majority of the populace have a full view and understanding of the operations and programs of the CSOs and are very familiar with the activities and programs of CSOs that are involved in gender equality advocacy. It was also revealed that, most of the respondents believe that government policies do not have adverse effect on the activities on CSOs in GEWE. One of the important findings is that compared to government and governmental agencies, there are enough CSOs in Ghana which are perceived to have achieved proven results in terms of advocacy for economic independence, violence control, development and protection of children. This accounts for the fact that CSOs are generally seen to be more trustworthy and have a higher public participation than governmental agencies in gender equality advocacy. This does not underestimate the fact that there is the comparative advantage that exists between the CSOs and governmental agencies on gender equality and women empowerment as acknowledged in the studies. Aggregately, the study revealed that the Ghanaian people have an adequate understanding of the impact of the activities of CSOs', except in few cases where the respondents exhibited some level of little disagreement and indecision; but the respondents have a better view about CSOs' programs. Although the general findings from the studies alluded to the fact that CSOs in Ghana have made great impact in gender equality advocacy and women empowerment, they are faced with a lot of challenges such as the strong competition for funds and visibility, short duration of activities, lack of collaboration among CSO and lack of sufficient funds. To overcome the challenges identified and make CSOs have a better impact on gender advocacy and women empowerment, solutions such as monitoring the activities of CSOs, better funding methods, detailed and properly planned programs, collaboration among CSOs, Increase in gender-based CSOs, intensive publicity of activities, recruitment of dedicated volunteers and the effective management of state-CSOs interaction were recommended in this theses.