The impact of corruption on good governance in Somalia
Somali'de yolsuzluğun iyi yönetim üzerindeki etkisi
- Tez No: 700524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: yolsuzluk, iyi yönetişim, yolsuzlukla mücadele, yönetişim, Somali, Corruption, Good governance, Fight against corruption, Governance, Somalia
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, yolsuzluğun Somali'de iyi yönetişim üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. 1991'in başında merkezi hükümetin çöküşünden bu yana, ülke devleti başarısız kılan bir iç savaşa girdmiştir. Uluslararası toplum tarafından yapılan muazzam çabalardan sonra, ülke hükümet sistemine yeniden kavuştu. Etkili bir hükümet olmamasına rağmen, ülke Afrika'daki en ölümcül terör grubu olarak kabul edilen El Şabab adlı güçlü terör grubuyla savaşmaktadır. Uluslararası şeffaflık Örgütü (TI) 2019'a göre Somali, dünyanın en yozlaşmış ülkesi olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmada, 2009-2019 kapsayan tam on yıl ikincil veri kaynakları (Yolsuzluk ve iyi yönetişim) değişkenleri de analiz edilmiştir ve iki veri kaynakları, Uluslararası Şeffaflık örgütünün Yolsuzluk algılama Endeksi (WGİ) (CPI) ve Dünya Bankası Dünya Yönetişim Göstergeleri alınmıştır. Bu çalışmanın temel amacı Somali'de yolsuzluk ve iyi yönetişim arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ayrıca, bu çalışma yolsuzluk ve iyi yönetişim arasındaki ilişki sorusuna cevap aramaktadır. Ve bunu incelemek için, Somali'de yolsuzluk ve iyi yönetişim arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varıldığı için çok sayıda basit gerileme kullanılmıştır. Son olarak, bu çalışma, Somali'deki kötü yönetişim uygulamalarının federal ve bölgesel düzeylerdeki temel sorunlarını belirlemek için kapsamlı izleme ve değerlendirmenin gerekli olduğunu önermektedir. Bu izleme ve değerlendirme yöntemi idari makamlara, sivil toplum kuruluşlarına ve politika yapıcılara proje yürütmesinin önündeki engelleri belirlemede yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of corruption on good governance in Somalia. Since the collapse of central government at the beginning of 1991, the country entered a civil war that made the state failed. After tremendous efforts made by the international community, the country regained its system of government. Although there is no effective government, the country is fighting with the powerful terrorist group named Al-Shabab, which is considered the most deadly terror group in Africa. Somalia is considered the world's most corrupted country in the world, according to Transparency International (TI) 2019. In this research, a secondary data sources of a complete decade which covers 2009-2019, were analyzed to the both of the variables (Corruption and good governance), and the two data sources were taken from Transparency International Corruption perception index (CPI) and World bank Worldwide Governance Indicators (WGI). The main objective of this study is to know the relationship between corruption and good governance in Somalia. Also, this study seeks answers to the question of the relationship between corruption and good governance. And to examine this, multiple simple regressions were employed as the study concludes that there is a significant relationship between corruption and good governance in Somalia. Finally, this study recommends that comprehensive monitoring and assessment are required to identify the major issues of poor governance practices in Somalia at the federal and regional levels. This monitoring and assessment method might aid administrative authorities, civil society organizations, and policymakers in identifying obstacles to project execution.